kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pınar Selek'e yine müebbet hapis istendi

Veli SARIBOĞA - SABAH
Yargıtay'ın bozduğu dava yeniden başladı. 1998 yılında Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi yargılanıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Pınar Selek'e yine müebbet hapis istendi
1998 yılında Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin dava yeniden başladı. Yargıtay, patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle, Pınar Selek hakkında bu suçtan hüküm verilmesine gerek görmeyen mahkemenin, tüm sanıklar hakkında verdiği kararı bozmuştu. Yeniden açılan davanın ilk duruşmasında, Cumhuriyet Savcısı, daha önceki mütalaasını yineleyerek, Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

İKİ SANIK GELDİ
Sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu ikisi tutuklu 15 sanığın bir kez daha yargılamasının yapılacağı dava dün İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Tutuklu sanık Alaattin Öget'in hazır bulunduğu duruşmaya diğer tutuklu sanık İsa Kaya rahatsızlığı nedeniyle getirilmedi. Tutuksuz sanıklardan Abdülmecit Öztürk'ün de katıldığı duruşmaya Pınar Selek ve diğer sanıklar gelmedi. Duruşmada Kaya'nın Avukatı Ayhan Erdoğan, Erdal Nayır'ın öldürülmesiyle ilgili olarak dosyada bulunan otopsi raporuna göre cinayetin işleniş biçiminin anlaşıldığını ve mahkemenin buna göre hüküm vermesini istedi. Erdoğan, otopsiyi yapan ve olay yerinin krokisini düzenleyen görevliler ile raporu veren görevlilerin mahkemede dinlenmesini, yine mahkemece olay yerinde keşif yapılmasını talep etti.

SAVCI MÜEBBETTE ISRARLI
Duruşmada Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, 28 Aralık 2005 tarihinde verdiği mütalaayı tekrar ettiğini açıkladı. Savcı Saraç, eski mütalaasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istediği Abdülmecit Öztürk'e, Yargıtay'ın bozma ilamı nedeniyle 'yasadışı örgüte üye olmak' suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep etti. Savcı Saraç, Pınar Selek, Alaattin Öget, İsa Kaya ve Kadriye Kübra Sevgi'nin ise, eski TCK'nın 125. maddesi uyarınca ''devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya kalkışmak'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talebini yineledi. Duruşma sanık avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.

7 ÖLÜ, 127 YARALI
Mısır Çarşısı girişinde bulunan ''Ünlüoğlu Büfe''de 9 Temmuz 1998 tarihindemeydana gelen patlama sonucu, Beyhan Sürücü, Erdi Karacan, Tuncay Özkan, Fethi Çulfas, Salih Karabıyık ile Engin ve Ergin Tuncer kardeşler hayatını kaybetmiş, 9'u yabancı uyruklu 127 kişi de yaralanmıştı. Olayın ardından değişik tarihlerde yapılan operasyonlarda sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 15 kişi yakalanmıştı. Selek'in 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiği davada karar, 8 Haziran 2006 tarihinde çıkmıştı.

TEK MÜEBBET ÇIKMIŞTI
Duruşma Savcısı Nuri Ahmet Saraç'ın 5 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası istediği mütalaasına karşın, mahkeme heyeti sadece Alaattin Öget'i, 'devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak suçundan' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.