kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tuzla'da iki kaza bu kez ölüm yok

Sadık GÜLEÇ - HABER MERKEZİ
İşçi ölümleriyle gündeme gelen Tuzla tersanelerinde iki işçi kaza sonucu yaralandı. Sendika, "Eğer, güvenlik önlemi alınmazsa kazalar devam edecek" uyarısı yaptı..
Tuzla tersanelerinde iki iş kazası daha meydana geldi. Tersane işçilerinin iş kazalarına karşı yaptığı iki günlük grevin ardından meydana gelen iş kazalarında iki işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Önceki gün meydana gelen ilk kazada Kocatepe tersanesinde İbrahim Uslu adlı işçi omzuna düşen bir demir parçası nedeniyle yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kartal Suzan Yazıcı Hastanesi'ne götürülen işçinin durumunun iyi olduğu bildirildi. Liman Tersane Gemi Yapım Onarım İşçileri Sendikası (Limter-İş) Başkanı Cem Dinç, "Yaralanan işçiyi hastanede ziyaret ettik. Hayati tehlikesi bulunmuyor. Ancak yaşanan kaza tersanelerde güvenlik önlemleri alınmadığı sürece kazaların devam edeceğini gösteriyor" diye konuştu. Limter İş Başkanı Dinç, Ada Tersanesi'nde soyadını öğrenemedikleri Ahmet adlı bir işçinin düşme sonucu kaburgalarının kırıldığını tespit ettiklerini de bildirdi.

ÇALIŞMA SÜRESİ DÜŞÜRÜLDÜ
Bu arada Tuzla'da bir tersanede daha çalışma süresi 7.5 saate indirildi. İşçilerin daha öne yaptıkları grev sonucunda Gemak ve Tuzla Endüstri adlı tersanelerde çalışma saatleri azaltılmıştı. Dün ise RMK tersanesi, işçilerin talebi üzerine aldığı bir kararla çalışma süresini günlük 7.5 saate indirdi. Limter-İş ağır ve tehlikeli iş kolu yönetmeliği gereği tersanelerde günlük çalışma süresinin 7.5 saat olarak uygulanması gerektiğini açıkladı. Limter-İş tarafından yapılan açıklamada, bu sürenin işçiler tarafından talep edilmesinin anlamlı olduğunu belirtilerek "ancak bu işçiler tarafından talep edilmeden işverenler tarafından uygulanmalı" denildi.

MÜFETTİŞLER DE DENETLEDİ
Ölümlerin kamuoyunun gündemine gelmesinden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı müfettişler de yaptıkları tespitlerde çalışma sürelerinin uzun olduğunu tespit etmişlerdi. İş müfettişleri işçilere imzalatılan çalışma saatini 08.30;17.00 olarak belirleyen antlaşmalara uyulmadığını belirterek bu sürenin genellikle 18.00'e kadar uzatıldığını belirlemişlerdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tersaneler ile ilgili olarak iş güvenliğine uymayan firmaları gerekirse kapatacaklarını açıklamıştı.