kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

Cehalet numunesi

Doksanlı yılların ortasında savaş tarihine merak salmış, bu konuda kursa dahi gitmiştim. O sırada derslerde Prusya Kralı Büyük Frederick'in savaşları anlatılıyordu.
Konuya ilgim ara sıra depreşiyor. Mesela geçenlerde İngiliz savaş tarihçisi Liddell Hart'ın 'Strateji: Dolaylı Tutum'unu (Doruk Yay.) okudum.
Sonra hızımı alamadım, bir uzmanlar kurulunun kaleme aldığı 'Dünya Savaş Tarihi'ne başladım (Tümzamanlar Yay.) Bu arada Edward Mead Earl'ün derlediği 'Modern Stratejinin Ustaları' da elimin altında (Doruk Yay.)
Tabii Çinli savaş filozofu Sun Usta'nın 'Savaş Sanatı'ndan pasajlar okumak da hoşuma gidiyor.
Asıl diyeceğim başka... Bir bu kitaplara bakıyorum... Bir de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak harekatından sonra yapılan tartışmalara...
Yahu CHP'de ve MHP'de askerlikten anlayan kimse yok mu?
Bir operasyonun... Elbette uluslararası siyasi dengeleri de göz önüne alarak... Planlanmasından ve uygulanmasından bahsediyorum. Yok mu aralarında bu işten anlayan emekli bir general? (Hakkını yemeyelim: CHP milletvekili Şükrü Elekdağ, bu operasyonun 8-9 gün süreceğini söylemişti ama dinleyen olmadı. Herhalde sivil olduğu için.)
Binlerce askeri bu karda kışta yabancı topraklara gönderecek... Ama harekatın bitiş tarihini önceden belirlemeyeceksiniz... Olacak iş mi?
ABD dedi diye... Bu tip bir operasyon, "bugünden yarına" başlatılmaz da, bitirilmez de... Çok çok önemli gelişmeler olmadıkça plana uyulur.
Bu konuda söz alanların çoğu, operasyonun başarılı olduğunu iddia ediyor. Nereden biliyorlar? Ölçütleri ne? Ben bu konuda emin değilim. Ama şurası kesin: Plana uyulmuş.