kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kıdem Tazminatı Fonu'ndan 5 yıldan önce çıkış olmayacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Çalışma Bakanı Çelik, kamuoyunun merakla beklediği Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) yasa tasarısına son şeklini verdiklerini ve Başbakanlığa sevk ettiklerini söyledi..
Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) için geri sayım başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu (KTF) yasa tasarısına son şeklini verdiklerini ve Başbakanlığa sevk ettiklerini söyledi. Çelik, SABAH'a yaptığı açıklamada, fonun işleyişi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

* KTF kurulduğunda kazanılmış haklar korunacak. Birikmiş kıdem tazminatı alacakları işçi-işveren arasında mevcut sistemdeki gibi tahsil edilecek. Fondan önceki tazminatlardan işveren sorumlu olacak.

* Şu anda kıdem tazminatlarının yüzde 80-90'ı aslında risk altında. İşverenin üstünde potansiyel bir yük olarak duruyor. İşveren önünü göremediğini söylüyor. İşçi ise işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü dönemlerde bu hakkını alamıyor.

* KTF'de primlerin birikmesi en kritik konu. İşveren, işçinin aylığını düşürmeden, bu aylık üzerinden yüzde 3 prim ödeyecek.

* Sistemden 5 yıldan önce çıkış söz konusu olmayacak. Gerekirse fonun aktüeryal dengeleri açısından bu süre gözden geçirilebilir.

* Fonun yönetiminde devlet bulunmayacak, özel olacak. İşçi adına bireysel hesaplar açılacak.

* Fonun denetimini, bağımsız denetim şirketleri yapacak. Ayrıca, kamu denetçileri de fonun mali yapısına ilişkin rapor hazırlayacak.