kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

5 yılda tercih yapmazsak enerjide 'tırmalayacağız'

SEÇKİN ÜREY
Shell'in gelecek 50 yıla ilişkin senaryolarını anlatan Başkan Yardımcısı Bentham, "Tırmalama senaryosu hayata geçerse dünya gerilimli bir yer olacak" diye konuştu..
İLİŞKİLİ HABERLER
5 yılda tercih yapmazsak enerjide 'tırmalayacağız'
Dünya enerji devi Shell, küresel enerji piyasasının gelecek 50 yılda nasıl şekilleneceğine dair iki senaryo geliştirdi. Geliştirilen senaryolardan birincisine scramble (tırmalama) adını veren Shell, ikincisini ise blueprints (planlar) diye adlandırdı. Tırmalama senaryosuna göre, ülkeler enerji arzının güvenliğini sağlamak için birbiriyle rekabet edecekler ve çevre ikinci planda kalacak. Shell, bu senaryosuyla gerilimin arttığı ve çalkantılı bir dünya bekliyor. Planlar senaryosunda ise enerji güvenliği ile tedariğinin temini için koalisyonlar kurulacak ve kamu otoritelerinin yasalar yoluyla desteği sayesinde sağlanacak uyumla enerji sisteminde istikrar sağlanacak.

'HAREKETE GEÇMELİYİZ'
Geliştirilen senaryoları Amsterdam'da çeşitli ülkelerden gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında anlatan Shell Global İş Ortamı'ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Jeremy Bentham, "Bundan sonraki beş yıl içinde yapılacak tercihler önümüzdeki yarım yüzyılın belirlenmesinden kritik rol oynayacak" dedi. Gelecekte nükleer enerjinin kaynak çeşitliliğindeki rolü ile ilgili de bilgi veren Bentham, "Önümüzdeki 15 yıl içinde çok sayıda nükleer santralin sökülmesi gerekiyor. Nükleer enerjinin kilit rol oynaması için üç sektörün yeniden canlandırılması gerekiyor. Uranyum işleme ve çıkarma, atık yönetimi ile nükleer santral inşası ihtisaslığı... Uzun zamandır nükleer santral yapımı durduğu için bu sektörler ölü konuma geldi" diye konuştu. Bentham, petrol fiyatlarının gelecekteki seyriyle ilgili olarak, "Doğası gereği fiyatlarda hep dalga oluyor. Fiyat tahmini aptallıktır" dedi. Türkiye ile ilgili soru üzerine ise Bentham, "Türkiye gelecekte bir enerji ülkesi olma potansiyeline sahip" yorumunu yaptı.