kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akbank'tan 2 milyar YTL İş'ten 1.7 milyar YTL kâr

Piyasalarda çalkalanmanın başladığı 2007'de bankalar tüketici kredilerindeki büyümenin etkisiyle rekor kârların altına imza attı. İki büyük bankanın net kârı 3.7 milyar YTL'yi buldu..
Akbank, 2007'de 2 milyar 41 milyon YTL net kar açıkladı. Akbank'tan, 2007 yıl sonu mali sonuçlara ilişkin yapılan açıklamada, bankanın 2 milyar 525 milyon YTL brüt kâr elde ettiği, brüt kâr üzerinden 484 milyon YTL vergi karşılığı ayrıldığı ve net karın 2006'ya göre yüzde 29'luk artışla 2 milyar 41 milyon YTL olduğu bildirildi. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, bankanın kredilerinin geçen yıl sonuna göre yüzde 32'lik artışla 40 milyar YTL'ye ulaştığını, bunun sonucunda toplam krediler pazar payının yüzde 13.4'e yükseldiğini, kredilerin yüzde 32'sinin bireysel, yüzde 34'ünün KOBİ ve yüzde 34'ünün de kurumsal kredilerden oluştuğunu belirtti. Geçen yıl sonuna göre bankanın tüketici kredilerindeki artışının ise yüzde 43 olduğu, bu alandaki pazar payının yüzde 13.2 olduğunu aktaran Kurtul, "Tüketici kredilerindeki artış özellikle ihtiyaç kredilerinden kaynaklanmaktadır. Bu dönemde ihtiyaç kredilerinde bankamız yüzde 83'lük bir artış kaydederken, aynı dönemde sektörün artış oranı yüzde 67 olarak gerçekleşmiştir'' dedi. Kurtul, şunları kaydetti: "2007'de ekonomimizdeki olumlu gelişmelere paralel olarak ülkemizde gerçekleşen yatırımların finansmanına bankamız önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Bu dönemde kurumsal ve ticari müşterilerimize kullandırdığımız döviz kredilerimizdeki artış dolar bazında yüzde 63 olarak gerçekleşmiştir."

Aktif büyüklüğü 2007 sonunda 80,2 milyar YTL'ye ulaşan İş Bankası'nın yıllık net kârı 1.7 milyar YTL olarak gerçekleşti. İş Bankası'nın açıklanan net kar rakamı bir önceki yıla göre yüzde 53 oranında bir artışı ifade ediyor. İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, 2007'de aktiflerini 80 milyar YTL'nin üzerine çıkartan İş Bankası, kaynak ve plasmanlar başta olmak üzere aktif ve pasif idaresinde izlediği başarılı stratejinin sonucunda 2007'de bir önceki yıla göre brüt karını yüzde 47 oranında artırarak 3.7 milyar YTL'ye, net karını ise yüzde 53 oranında artırarak 1.7 milyar YTL'ye ulaştırdı. İş Bankası'nın, karlılık odaklı dengeli büyüme ve sürdürülebilir mevduat tabanı oluşturmaya dönük stratejileri doğrultusunda, kredilerden elde ettiği faizler önceki yıla göre yüzde 25 oranında artarken; mevduata ödenen faizlerdeki artış da yüzde 17 seviyesinde gerçekleşti. İş Bankası'ndan yapılan açıklamada, son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin şunlar kaydedildi: "Geçtiğimiz yıl, ABD konut kredileri piyasasında ortaya çıkan ve daha sonra tüm gelişmiş piyasalarda etkisini göstermeye başlayan krizin yarattığı olumsuzlukların boyutları ve muhtemel etkilerine ilişkin birbirinden oldukça farklı beklenti ve değerlendirmelerin ortaya çıkması, geleceğe ilişkin beklentiler açısından belirsizliği artırmış ve mali piyasalarda daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesine neden olmuş bulunuyor."
Haberin fotoğrafları