kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ERGUN BABAHAN

'Laik kesim'i anlama çabası

Hüseyin Gülerce dikkatle izlediğim bir Zaman yazarıdır.
Konulara yaklaşımı, sağduyusu ile basının önemli bir kalemidir.
Dünkü yazısı bunun tipik bir örneğiydi.
Gülerce, "Laik kesimi anlamaya çalışmalıyız" başlıklı yazısında özetle şöyle diyordu:
"Bugün herkese, gelin empati yapalım diyorum.
Bizi, laik-laik olmayanlar, Cumhuriyete sahip çıkanlar-Cumhuriyetin kazanımlarını yok etmek isteyenler diye karpuz gibi ortadan ikiye bölmek isteyenler var.
O zaman bu ülkenin makul çoğunluğu olarak bu oyunu nasıl bozacağız? Gerginlik çıkaranlara nasıl direneceğiz?
Mesela toplumun giderek muhafazakarlaşması, buna paralel AK Parti'nin tam da böyle bir süreçte iktidar olması yüzde 70-80'imizi endişelendirmiyor, kaygılandırmıyor ama yüzde 20 -isterse yüzde 10 olsun-bir kesim insanımız samimi olarak ciddi endişeler duyuyor.
'Bunlar çoğalıyor, bizim yaşam alanlarımızda da karşımıza çıkıyor, bu nereye varacak, kuşatılıyor muyuz?' diye bir hissiyata kapılıyorlar.
Bu psikoloji onların hassasiyetini artırıyor, alınganlıklarını öne çıkarıyor. Bu arada, yalan haberlerle, münferit olayları şehir efsanesine dönüştüren fısıltılarla iyice huzursuz ediliyorlar.
Bakınız, kendilerini laik insanlar olarak kabul eden bu insanların dinle bir problemi yok. Büyük çoğunluğu, 'biz de inanıyoruz, biz de dinimize saygılıyız, biz de başörtülü annelerin, halaların, teyzelerin olduğu, namazların kılındığı evlerden geliyoruz' diyorlar. Samimiyetlerinden şüphe edilemez.
Muhafazakâr çoğunluğun, 'ama yok öyle bir şey, endişelerinde haklı değiller' itirazı bir fayda temin etmez.
Bu insanlar böyle bir hisse kapılmışlar, endişeli ve tedirgin bir haldeler. Onları anlayışla karşılamak mecburiyetindeyiz. Alınganlıklarını dikkate almak zorundayız. Hissiyatlarına saygılı davranmak zorundayız. Bu da daha fazla ilgi, daha fazla yakınlık, daha fazla anlayış göstermekle mümkün."