kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yüksek model 2. eller ilgi görüyor

Yeni Haber
Geçen yılın sonunda kampanyalardan yararlanarak sıfır araç alan kişilerin oto galerilere bıraktığı yüksek model ve hasarsız 2. el otomobiller, yeni yılın ilk ayında otomobil meraklıları tarafından ilgi görüyor...
Trabzon Oto Galericileri Derneği Başkanı Mehmet Çevik,2007 yılının son ayında, tüm otomobil firmalarının kampanyalar yaptığını ve indirimlere gittiğini, bu indirimlerin aracın cinsine göre 2 bin YTL'den 15 bin YTL'ye kadar çıktığını anımsattı.

Bu kampanyaların sıfır araca olan talebi doğal olarak arttırdığını belirten Çevik, ''Sıfıra talebin artması da, galerilerde 2. el araçların bolca bulunmasını sağladı'' dedi.

Yeni otomobil alan vatandaşın, elindeki aracı ya takas ettiğini veya galerilere bıraktığını dile getiren Çevik, şöyle devam etti:

''Sıfır araçtaki satış hızı ile 2. el araçtaki arz eş zamanlı gidiyor. Yıl sonunda çoğu kişi, arıza veya eksiklik için değil, model yükseltmek için araçlarını satıyorlar. Bu da, bu dönemde galerilerde kaliteli, arızasız, darbesiz araçların bulunmasını sağlıyor. Geliri yüksek olmayan vatandaşımız da bu araçlara ilgi gösteriyor. Bu ilgi halen sürmekte. O nedenle 2. el araç almak için bu dönemin çok uygun olduğunu söyleyebiliriz.''

Yeni yılla birlikte motorlu taşıt vergisi ve otomobil fiyatlarının, beklentilerin aksine fazla artmamasının rağbeti artırdığını vurgulayan Çevik, ''Bu da otomobilinin modelini yükseltmek isteyenler için avantaj olarak görülüyor'' diye konuştu.

2. ELDE ZARAR SIFIR OTOMOBİLDEN DAHA AZ

Çevik, bundan 4-5 yıl öncesine kadar bir yatırım aracı olarak görülen otomobilin artık bir ev eşyası haline dönüştüğünü de savunurken, şunları kaydetti:

''Otomobil artık eve aldığımız bir televizyon, buzdolabı gibi. Otomobil sektöründe sürekli ucuzlama var. Yukarıya giden fiyat yok. Daha kaliteli, daha ucuz noktasında bütün firmaların bir yarışı var. Hatta galeriler arası bir yarış var. Tüketici de sıfır araç alıp bir süre sonra sattığında çok zarar ediyor. Bu zarar kimi markalarda 10 bin YTL'ye varıyor. Örneğin 40 bin YTL'ye sıfır bir araç alın, 6 ay sonra bunu satın, zararınız 10 bin YTL. 30 bin YTL'ye satacaksınız onu. Vatandaş bunun bilincinde. Sıfırdan daha çok, sıfıra yakın 2. el araç almaya çalışıyorlar. Burada zarar alım satımda, sıfır araca göre en fazla beşte bir oranında kalıyor.''

Çevik, satılmak üzere galerilere bırakılan 2005 model bazı araçların bu dönemdeki fiyat aralıklarını da şöyle sıraladı:

Renault Megane (Dizel) 26-27 bin YTL, Renault Megane (Benzinli) 21-23 bin YTL, Renault Kangoo (Dizel) 16-17 bin YTL, Honda Civic (Dizel) 23-25 bin YTL, Pegaut 206 (Dizel) 17-18 bin YTL, Pegaut 307 (Dizel) 20-22 bin YTL, Pegaut Partner (Dizel) 16-17 bin YTL, Citroen Berlingo (Dizel) 16-17 bin YTL, Opel Astra (Benzinli) 26-27 bin YTL, Hyundai Accent (Benzinli) 14-16 bin YTL, Toyota Corolla (Benzinli) 20-23 bin YTL.

AA