kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocuğunuza yoğurt, kefir ve uyku ile doping yapın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Bütün yıl boyunca hastalıktan başını kaldıramayan çocuğunuzu sömestr tatilinde güçlendirmeniz mümkün. Dr. Evrim Kıray'ın basit ama etkili önerileri var: Uyusun, bol su içsin, probiyotikli yoğurt yesin, kendine kefirle ve ekinezya ile kür uygulasın..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çocuğunuza yoğurt, kefir ve uyku ile doping yapın
Klinilk Çocuk ve Genç Sağlığı Merkezi Uzmanı Dr. Evrim Kıray, sömestrde çocuklara nasıl bir check-up uygulanması gerektiğiyle ilgili sorulamızı yanıtladı:

* Okul dönemi en fazla hangi yaş dönemindeki çocuklar için risk oluşturuyor?
Okula yeni başlayan çocukların büyük bir kısmı ilk kez sosyalleşiyor. Bu nedenle hastalıklarla da yoğun şekilde ilk kez bir araya geliyorlar. 6-7 yaş grubu çocuklarda, üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha çok rastlıyoruz.

ONU KORUYUN

* Bulaşıcı hastalıklardan çocukları korumak, ileriki yaşları için zararlı olabilir mi?
Tabii ki zararlı değil. Bulaşıcı hastalıkların yan etkileri vardır. Bu nedenle zaten çocukları bu hastalıklardan korumak zorundayız. Bunu ailelere altını çizerek söylüyoruz; çocukları aşısı olan hastalıkların hepsinden aşı yaptırarak korumak gerekli.

* Okul döneminde çocukların çok sık hastalanması durumunda aileler neler yapmalıdır?
Çocuklar özellikle okul döneminde ilk yıllarda senede 7-8 kez basit üst solunum yolu enfeksiyonları geçirebilirler. Bunların çoğu virüslerle, bir kısmı da bakterilerle olur. Bakteriler arasında en sık gördüğümüz; antibiyotik kullanılması gerekenler yani beta streptekok'lardır. Diğer durumlarda virüs enfeksiyonları yalnızca takip edilir ve gerekirse ateş düşürücü verilebilir. Ancak çocuğun boğazında iltihap oluştuysa, boğaz kültürü ile bakteri üreyip üremediğine bakılmalıdır. Bakteri ürüyorsa, uygun antibiyotik tedavisi gerekir. Tedavi doğru şekilde yapılmazsa, çocuk ya iyileşmez ya da sık sık hastalanır. Bakteriyel enfeksiyon sık tekrarlıyorsa, bu durumun arkasında sinüzit gibi başka hastalıklar aranmalıdır.

FIRSATI DEĞERLENDİRİN

* Çocukların bağışıklık sistemini nasıl kuvvetlendirebiliriz?
Bağışıklık sistemi yeni doğan döneminden itibaren gelişir, sonradan güçlendirilmez. Bir bozukluk varsa, bu zaten bir hastalıktır. Biz çocukların yalnızca bol sebze, meyve ve C vitamini almasını öneriyoruz. Hastalık dönemlerinde çinko alınması önerilebilir. Çinkonun bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkisi var. Doğru beslenen çocuk, yeterince çinko alır. Çinko takviyesinin hastalık dönemlerinin ardından yapılması daha doğru olur. Çocuğunuzun hastalığa karşı direnci düşük ise, yarıyıl tatili onun bünyesini kuvvetlendirmek için fırsattır. Çocuk okulda yoğun ders ve aktiviteler yüzünden yorgun düşmüş olabilir.

EL YIKAMAYI ÖĞRETİN

Bu dönemde de çocuğun uyku düzenine ve sağlıklı ve düzenli beslenmesine dikkat etmek gerekir. Ek olarak C vitamini desteği, balık yağı, bol su, bitkisel çaylar, prebiyotik içeren yoğurt, kefir gibi besinler ve ekinezya özleri ile takviye yapmak çocuğunuzun bünyesini kuvvetlendirmeye yardımcı olacaktır. Çocuğun kendisini korumasını sağlamak için, aileler onun temizlik pratiğini kazanmasını da sağlayabilirler. Örneğin el yıkama alışkanlığı, pek çok hastalığa karşı koruyucudur.

* Aileler çocuklarındaki gelişme geriliğinin hastalık olup olmadığını nasıl anlayabilirler?
Çok belirgin olmadığı sürece bunu algılayabilmeleri zordur. Rutin olarak yaptıracakları muayenelerle belirleyebilirler. Çocukların okula başlamadan önce 6 ayda bir, okul döneminde ise yılda bir kez genel tıbbi muayeneden geçmesi gereklidir. Çocuğun gelişiminde duraklama varsa, onu takip eden hekim mutlaka gerekli şeyleri yapacaktır. Çocuklar hastalanmadan da doktora götürülmelidir.