kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Anneannemin başörtüsü serbest!

AK Parti ve MHP, eşitliğe ilişkin 10. maddeye, eğitim hakkını düzenleyen 42. maddeye ve Yüksek Öğretim Kanunu'nun ek 17. maddesine yaptıkları ilâvelerle, başörtülülere üniversite yolunu açtı. Ayrıca, başörtüsüne, çene altından bağlama standardı getirildi(!).
1982 Anayasası'nın 10. maddesinde zaten devlet organları ve idare makamlarının bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorunda olduğu yazılıydı. 42. maddesinde ise, "Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz" deniliyordu. YÖK'ün ek 17.maddesi ise, "Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, Yüksek Öğretim Kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" hükmünü taşıyordu. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 153. maddesini çiğneyerek, "kanun koyucu gibi hareketle yeni bir hüküm ihdas etmişti"; tartışmalar da Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşan bu tutumu yüzünden çıkmıştı.

Çenede düğüm
Yeni Şafak yazarı Fatma Barbarosoğlu, Kemal Alemdaroğlu'yla birlikte katıldıkları bir televizyon programında, Alemdaroğlu'na, çene altından bağladığı başörtüsünü göstererek, "Başımdakine türban mı, başörtüsü diyeceğiz?" diye sormuş, İstanbul Üniversitesi'nin eski rektörü tereddüt etmeden "türban" cevabını vermişti. Demek ki, çene altındaki düğüm, zihindeki düğümleri çözmeye yetmiyor. Batı dünyasına, acaba böyle bir standart getirilmesinin kerametini nasıl anlatacağız? Kızlar, ensede düğüm atarsa, laik cumhuriyet karşıtı oluyorlar; çeneden bağlarlarsa, anneannelere benziyorlar!!! Bana, çene altından düğüm standardı çok komik geldi. Aşırı gayretkeşlik diyebiliriz.