kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Almanya Başbakanı Merkel, AB K omisyonu Başkanı Barroso ve İtalya Başbakanı Prodi, İngiltere Başbakanı Brown'un ofisinde toplandı.

Küresel krize Avrupa'nın dört liderinden şeffaflık çağrısı

Fransız, Alman, İngiliz ve İtalyan liderler kredi derecelendirme kuruluşlarını daha şeffaf olmaya ve küresel ekonomide yaşanan düşüşlerden daha iyi korunma yöntemi bulmaya çağırdı..
Avrupa'nın belli başlı liderleri uluslararası piyasalarda yaşanan mali krize karşı alınabilecek önlemleri görüşmek üzere dün akşam Londra'da bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Romano Prodi ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown büyüme hızını ciddi biçimde tehdit eden krize karşı alınabilecek önlemleri Londra'da olağanüstü bir toplantıda masaya yatırdı. AB üyesi liderler kredi derecelendirme kuruluşlarını daha şeffaf olmaya ve küresel ekonomide yaşanan düşüşlerden daha iyi korunma yöntemi bulmaya çağırdı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun da katıldığı toplantı Brown'un Downing Street'deki ofisinde yapıldı. Liderler adına açıklama yapan Brown, "Küresel ekonomi için daha iyi bir erken uyarı sistemi geliştirmeye ve bu uyarıların etkin ve uygulanabilir olduğunu bilmeye ihtiyacımız var" dedi. Brown, kredi derecelendirme kuruluşlarının bilgi geliştirme sistemlerini hemen paylaşmaları ve bankaların mali zararlarını tam ifşa etmeleri gerektiğini belirtti. Brown, AB'ye karma yatırımlarda tam şeffaflığın yerine getirilmesi uyarısı yaptı.

AKSİ HALDE MÜDAHALE
Zirveye katılanlar, finansal piyasaların kendi ayarını bulmasını umduklarını, bu kabiliyetin olmaması halinde hükümetlerin müdahalesinin söz konusu olabileceğini söyledi. AB liderlerinin açıklaması, "Biz pazarın kendi çözümlerini tercih ederiz... Eğer pazarın iştirakçileri konuya yetersiz veya isteksizlerse, biz düzenleyici alternatifleri gözönünde bulundurabiliriz" şeklinde devam etti.