kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merkez Bankası, ocak ayındaki elektrik ve doğalgaz zamlarının bu ay TÜFE'de 0.6 puan artışa neden olabileceğini ancak risklere karşın enflasyonun düşmeye devam edeceğini bildirdi

MB: Belirsizlikler var ama enflasyon düşer

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), ABD kredi piyasasında yaşanan sorunların finans piyasalarına ve reel ekonomiye yansımalarıyla ilgili kaygıların artmasına bağlı olarak belirsizliklerin sürdüğünü belirterek, risk iştahının bozulduğu dönemlerde mali disiplinin sürdürülmesinin özel önem taşıdığını bildirdi. PPK'nın dün yayımlanan 17 Ocak tarihli toplantısının özetlerinde, "Kurul, uluslararası piyasalardaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. ABD kredi piyasalarındaki sorunların finansal piyasalara ve reel ekonomiye yansımalarına ilişkin artan endişeler nedeniyle küresel ekonomideki belirsizlikler sürmektedir" denildi ve şöyle devam edildi: "Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon ve para politikası görünümünü oluştururken, gelişmiş ülkelerin iktisadi faaliyetindeki yavaşlamanın yumuşak bir şekilde gerçekleştiği ve bu çerçevede ülkemiz piyasalarının önemli bir portföy şokuna maruz kalmadığı bir senaryoyu temel almıştır. Ancak küresel ekonomide sert bir yavaşlama olma riski de göz ardı edilmemelidir. Böylesi bir senaryonun gerçekleşme olasılığı portföy hareketleri ve döviz kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk anlamına gelse de kredi genişlemesinin ve dış talebin yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturmaktadır."

MALİ DİSİPLİN ŞART
Özetlerde ayrıca, küresel risk iştahının bozulduğu dönemlerde mali disiplinin sürdürülmesinin özel bir önem taşıdığı vurgulandı. Enflasyonla ilgili olarak ise işlenmiş gıda fiyatlarının 2007'nin ikinci yarısında yüzde 9.8 oranında artarak özel kapsamlı göstergelerin yıllık artışını olumsuz etkilediğini belirten PPK, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiğini ifade etti. Özetlerde, "Para politikasının kontrolü dışındaki şoklara sert tepki verilmesi ekonomik faaliyette ve göreli fiyatlarda arzu edilmeyen oynaklıklara yol açabileceğinden, Merkez Bankası orta vadeli bir strateji uygulamaktadır" denildi.