kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Dalga 2-3 yıl daha sürecek Türk Lirası güçlü kalacak!'

Merrill Lynch Global Varlık Yönetimi Başkanı Dugan, "Gelişmekte olan ülkelerden çekilmeyi düşünmüyoruz. Lira güçlü kalır, Rus Rublesi ve Polonya Zlotisi bu yıl % 20 getiri sağlar" dedi..
Merrill Lynch Avrupa, Global Varlık Yönetimi gelişmekte olan ülkelerden sorumlu Başkanı Gary Dugan, piyasalar açısından önümüzdeki 2-3 yılın zor geçeceğini belirterek, "Bu dönemde dalgalanma sürecek. Para arzı düşecek. Kredi sıkışıklığı çekilecek. Ancak gelişmekte olan ülkeler güçlü kalmaya devam edecek" dedi. Merrill Lynch Portföy Yöneticileri tarafından hazırlanan '2008 Küresel Ekonomiye Bakış' başlıklı raporu basın mensupları ile paylaşan Dugan, likidite ve kredi sıkışıklığına rağmen önümüzdeki dönem gelişmekte olan ülkelerden çıkmayacaklarını söyledi. Dugan, "İşler sıkılaşacak ve para arzının büyümesi yüzde 12'lerden yüzde 3-4'lere inebilir. Gelişmekte olan ülkeler bu dönemde yine önemini koruyacak. Gelişmekte olan ülkelerden çıkmayı düşünmüyoruz. Ancak bazı piyasaların değerlenmesinin çok yüksek olması ve Güney Afrika gibi endüstrisini besleyecek enerjiye sahip olmayan pazarlardan çıkışlar olabilir" diye konuştu.

FED FAİZİ %1'E ÇEKEBİLİR
ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğini ve önümüzdeki dönemde yüzde 1'e kadar çekebileceğini söyleyen Dugan, Avrupa Merkez Bankaları'nın ise enflasyon endişesi ile bu yılın ikinci yarısına kadar faiz indirimlerine yanaşmayacağını öngördü. Faiz indirimlerine paralel doların değer kaybının yaşanabileceğini belirten Dugan, Türk Lirası'nın 2008 yılında güçlü kalmaya devam edeceğini ifade etti.

PETROL 2008'DE 82 $ OLUR
Rus Rublesi ve Polonya Zlotisi'nin ise yatırımcılar açısından cazip para birimleri olabileceğini bildiren Dugan, Ruble ve Zloti'nin 2008'de yıllık yüzde 15-20 oranında bir getiri sağlayabileceğini öngördü. Türkiye'de enflasyonun kontrol altında olduğunu, faiz indirimlerinin başarılı bir şekilde yapıldığını bildiren Dugan, şöyle konuştu: "Fiyatlar makul olduğu sürece Türkiye'ye yabancı sermaye gelmeye devam edecek." Bu arada 2008 yılı ortalama petrol fiyatları tahminlerinin 82 dolar olduğunu belirten Dugan, petrol fiyatlarının normal olarak 67-68 dolar seviyesinde işlem görmesi gerektiğini belirtti