kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kontrolden çıkan uydu nereye düşecek?

DIŞ HABERLER
Bir ABD casus uydusu, dünyaya düşecek. Ancak nereye belli değil. ABD daha önce tehlike yaratan uyduları havada vurmuştu..
ABD'nin uzayda kontrolden çıkan bir casus uydusu dünyada paniğe neden oldu. Uzun bir süredir kontrolden çıktığı sır gibi saklanan uydunun dünyaya düşmesine gün saydıklarını belirten ABD'li yetkililer, "Önümüzdeki ay ya da en geç mart başında dünyada bilinmeyen bir noktaya düşecek. Büyük hasara neden olabilir. Ancak nereye düşeceğini saptayamıyoruz" diye konuştu. Gizli bilgileri aktardıkları için isim vermeden konuşan hükümet yetkilileri, İngiliz haber kanalı BBC'ye yaptıkları açıklamada kontrol dışı kalan uydunun roket yakıtı (Hydrazine) gibi zararlı maddeler içermesinin paniğe neden olduğuna dikkat çekti ve "Bu tehlikeli maddeler, değdiği yerlerde hasara neden olabilir" dedi. Uzmanlar uydunun yaklaşık bir otobüs büyüklüğünde ve 10 tona yakın olduğunu söyledi. Global Security isimli araştırma kurumu Başkanı John Pike da uydunun bilinmeyen bir yere düşmesinin ABD'nin devlet sırlarının istenmeyen kişilerin eline geçmesi riskini taşıdığını belirtti. Bu nedenle de uyduların kimsenin eline geçmemesi için okyanuslara düşürüldüğünü vurguladı.

'TAKİPTEYİZ'
Olayın basına yansımasının ardından açıklama yapan Beyaz Saray ise "Durumu takip ediyoruz" ifadesini kullandı. Ancak, uydunun dünyaya düşmeden önce uzayda imha edilmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin sorular yanıtlanmadı.