kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Paris'te İstanbullu bir heykel

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Dünyaca ünlü Çinli heykeltıraş, Paris için tasarladığı dev İtfaiyeciler Kulesi'ni İstanbul'daki sanayi sitesinde yaptırdı..
Fransa'nın başkenti Paris'te itfaiyecilere saygının ifadesi olarak bir meydana dikilen 11 metre yüksekliğindeki İtfaiyeciler Kulesi, Çinli heykeltıraş Wang Du'nun tasarımıyla İstanbul Ümraniye'deki İMES Sanayi Sitesi'nde hazırlandı. Paris'te 7 Ocak'ta resmen açılan eserin yapımı ve ulaşımı için çalışan mühendis Oğuz Adak ve ekibinin emekleriyle hayata geçirilen İtfaiyeciler Kulesi'nin üretiminde 7 ton çelik kullanıldı. Kulenin imalatını tamamlayan UTS firmasının sahibi Oğuz Adak, 11 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini söyledi: "Firmamızın tam 130 uluslararası projesi var. Wang Du da bu projelerin başarısı nedeniyle bizi tercih etti."

TÜRKLER HARİKA İŞ ÇIKARDI
Eseri üretmek için Türklerden oluşan bir ekibi ve İstanbul'u tercih eden Wang Du, "Türkiye'de bu projeyi hayata geçiren ve Paris'e kadar sorunsuz olarak eseri getiren, çelik konstrüksiyonda deneyimli Türk mühendis ve işçiler harika bir iş çıkarttı. Onlarsız bu proje böylesine mükemmel olamazdı" dedi. İstanbul'a hayranlığını ifade eden sanatçı, gelecek eserlerinde İstanbul'dan izler olacağını da belirtti. Sanatçı, "İstanbul diğer tarihi kentlerden daha üstün; yaşayan bir kent. İstanbul için yeni bir projem olabilir" diye konuştu.

İSTANBUL ÇOK HAREKETLİ
Kulenin olduğundan daha büyük görülmesi için çevredeki binaların boyutunu hesap ettiğini belirten Wang Du, "Sonuçta 11 metrelik eser, tıpkı eserime esin veren orijinal itfaiyeciler kulesi gibi 30 metre yüksekliği hissi veriyor. Yapıt tıpkı itfaiyecilerin kaskı gibi sadece çelikten oluşuyor" dedi. İstanbul'a daha önce 3 kez geldiğini de söyleyen Wang Du, "Hareket ve hayat dinamizmi beni çok etkiledi" ifadesini kullandı.
Haberin fotoğrafları