kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Toplantıya (sağdan) Başkan Topbaş, Bakan Günay, Başbakan Yardımcısı Yazıcı ve Vali Güler de katıldı.

Kültür başkenti konsepti: Toprak, hava, su ve ateş

Ercan SARIKAYA SABAH
2010 Kültür Başkenti takvimi belirlendi. Konsept 4 element üzerinde şekillenirken Bakan Ertuğrul Günay, tarihi olmayan binaların ay sonunda yıkılacağını söyledi..
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı hakkında çıkan kanundan sonra projenin danışma kurulu, İstanbul Ticaret Odası konferans salonunda yaptığı ilk toplantıda uygulanacak etkinlik takvimi ve konsepti belirledi. Konsept toprak, hava, su, ateş olmak üzere 4 element üzerinde şekillendi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür Başkenti projesi kapsamında Topkapı Sarayı'nın çevresini tarihi olmayan binalardan temizlemek için 31 Ocak'ta yıkıma PTT binalarından başlanacağını söyledi.

DÖRT DÖNEM, DÖRT ETKİNLİK
Toplantıya İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış ile 58 kişiden oluşan danışma kurulu üyeleri katıldı. 2010 yılının 1 Ocak - 20 Mart tarihleri arasında 'Toprak' başlığı altında düzenlenecek etkinliklere geleneksel sanatların dönüşümü damgasını vuracak. 21 Mart -21 Haziran arasındaki etkinliklere ise İstanbul'un göğe uzanan minareleri ve çan kulelerinden hareketle 'Hava Dönemi' adı verilecek. Bu dönemde ise dinler arası diyaloğun kültürel etkileşimi üzerine etkinlikler düzenlenecek.

TARİHİ YAPILARA RESTORASYON
22 Haziran-22 Eylül tarihleri arası 'Su Dönemi 'olarak kabul edildi. 23 Eylül- 31 Aralık arasında ise Ateş'in evren üzerinde en hızlı değişim ve dönüşüm aracı olduğu savından yola çıkılarak çağdaş sanatlar ve sanatta yeni arayışlar öne çıkacak. Proje kapsamında 2010'a kadar Ayazağa Kültür Merkezi tamamlanacak, Rami Kışlası kültür merkezi olarak geliştirilecek. Avrupa Sanat Evi kültür merkezine dönüştürülecek, Sütlüce Kültür Merkezi tamamlanacak, Atatürk Kültür Merkezi restore edilecek, Tekel Müzesi restore edilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında yeni projeler ortaya koyulması gerektiğini belirterek "Tarihi mekanla bağdaşmayan, ur gibi düşündüğümüz tüm yapıları çıkaracağız. Tarihsel yapıları da restore edeceğiz. Bu çerçevede 31 Ocak'ta Gülhane Parkı'nda tescilli PTT binası dışındaki Telekom tarafından kullanılan binalar yıkılacak" dedi. Başkan Topbaş da İstanbul'un kültürel mirasının geçmişteki yanlış kullanımlar nedeniyle zarar gördüğünü, kentin değerlerinin yok edildiğini, geçmişte yapılan hataları tekrarlamak istemediklerini söyledi.
Haberin fotoğrafları