kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Töre cinayetini önleme terapisi

MURAT KARPUZ
Almanya'nın göçmenlik ve entegrasyon sorunlarının önemli bir parçası haline gelen namus cinayetlerine karşı bir nefer... Türk psikolog Erdoğan, şiddet eğilimli ya da adaptasyon sorunu yaşayan Türklere terapi seansları düzenleyip yeni hayata alıştırıyor..
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sanayileşme atılımındaki Almanya'nın işgücü açığını kapatmak için Türkiye'den göç eden gurbetçilerin sayısı geçen 40 yılda 3 milyonu aştı. İş gücü sorununa belki çare oldular, ancak çoğunluğu doğu illerinden giden bu "gurbetçi Türklerin" büyük bir sorunu ortaya çıktı: Entegrasyon... Batılı yaşam tarzına alışamama, aileden birilerinin alışmasını kaldıramama gibi şekillerle baş gösteren bu sorunun bir sonucu da aile içi şiddet, töre cinayetleri oldu.

CİNAYETTEN DÖNDÜRDÜ
Son 10 yıl içinde 55 Türk'ün adının karıştığı töre ve namus cinayetlerine karşı Alman siyasilerin çözüm arayışı kadar, benzer girişimler toplumun kendi içinde başlattığı sosyal projelerle de geliyor. Bunlardan birinin arkasında da bir Türk psikoloğun imzası var. 1974 yılında geldiği Almanya'nın başkenti Berlin'deki Hür Üniversitesi'nde psikoloji ve sosyoloji eğitimi gören Kazım Erdoğan, şiddet mağduru Türk erkeklere terapi seansları düzenliyor. Berlin'in Neukölln ilçesindeki muayenehanesinde şiddet, aşk, evlilik, entagrasyon konularını hastalarıyla birlikte masaya yatırdığı seanslara çok sayıda Türk katılıyor. Son 3 yılda Almanya'daki ilkokullarda İngilizce, Arapça ve Almanca olarak şiddet konulu 220 konferans da veren Erdoğan'a ülke basını ve medyasından olduğu kadar dünya gazetelerinden de büyük ilgi var. ARD televizyonuyla özel çekim öncesi SABAH'a konuşan Erdoğan şunları söyledi: "Babalar grubu isimli çalışmamız entegrasyon sorununa çözüm için ürettiğimiz 20 projeden biri. 50 yıldır yaşanan namus ve töre cinayetlerinde Türk erkeklerinin psikolojik destek alabilecekleri bir yer yok. Bu seanslarla onları bu olası cinayetlerden uzak tutuyoruz. Ön yargılı bakış, eğitimsizlik Türk erkeklerini içine kapanık hale getiriyor. Alman erkeklerinin aldatılma ve boşanma sonrası yaşadığı psikolojiyi, nedenlerini onlara anlatıyorum. Eşini öldürme planlarından vazgeçen birçok hastam oldu. 65 yaşında bir üyemiz bile var..."

SİYASİLERDEN DESTEK
Alman siyasilerden destek mektupları aldığını da belirten psikolog, ülkede yaşayan farklı kuşak Türk ve Almanlar'ı yüz yüze görüştürerek sorunları çözecek yeni bir proje peşinde. Berlin belediyesinin uyum ve hoşgörü konulu yarışmasında 60 proje arasından birinciliği kazandı. Eyalet seçim kampanyasını Türk göçmen karşıtı yapan eyalet başkanı Ronald Koch'a kınama mektubunda o da başı çekti.
Haberin fotoğrafları