kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Küresel yatırım avcıları tüm dünyada iş başında

Krize dönüşme sinyalleri veren küresel mali dalga, Türkiye'yi de şüphesiz etkileyecek. Peki, "cari açık" baskısı altındaki ekonomimiz korkulduğu kadar savunmasız mı? Aslında değil. Bir adam, Türkiye ekonomisinin kısa devre yapmaması için alışılmışın dışında çalışma tarzı sergiliyor. Doğrudan Başbakan'a bağlı bir adam... Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz.
ABD'de başlayan finansal sorunların küresel likitide akışında daralmaya yol açacağı görülürken Korkmaz'ın ülke ve firma bazındaki yakın markajı, Türkiye açısından sürpriz sonuçlar yaratmaya aday. Korkmaz, "Körfez ülkeleri, Çin ve Hindistan'da likidite sıkıntısı yok. Hatta fazlası var. İşte bu noktada Türkiye'nin avantajlı özellikleri devreye giriyor" görüşünde. Tehditlerin fırsata dönüştüğü kavşakta, doğrudan uluslararası yatırım açısından Türkiye'nin pazarlanması kritik önemde. Peki, yatırımcı nasıl avlanıyor?
Deniyor ki...
1-İstikrara önem veren, küresel sermayeye açık, karar aldığında arkasında duran bir Başbakan var.
2-Türkiye'de değişim enerjisi üst düzeyde.
3-AB ülkelerine kıyasla genç, dinamik ve büyük bir ülke.
4-Türkiye'deki iş deneyimi, gelişmiş piyasaların yanı sıra bölgesel kültürün baskın olduğu ülkelerde de başarılı örnekler sergiliyor.
5-İşgücü piyasasında nitelikli veya kısa sürede nitelik kazandırılabilecek önemli bir nüfus var. Örneğin, Malta 400 bin eğitimli nüfustan söz ediyor. Oysa Türkiye'de her yıl 400 bin üniversite mezunu iş piyasasında.

Türkiye için özel timler kuruldu
Alparslan Korkmaz, "Bizim yaptığımız klasik tanımlı bir iş değil, aslında bir misyon. Türkiye'nin geleceğine inananların misyonu. Türkiye, yatırımcı odaklı strateji geliştirdikçe korkmaması lazım. Proaktif tavır Türkiye'ye üstünlük kazandırıyor" diyor.
Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nda 30 uzman, 10 ayrı dil konuşuyor. Takımın çoğunluğu özel sektörden, tamamı dış deneyim sahibi. Bu ekibin ilk icraatı, sonuç odaklı "uluslararası ağ" kurması oldu. Korkmaz'ın anlatımıyla, "Türkiye adına çalışan 'küresel yatırım avcıları' var." Bunlar Kuzey Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, İsrail, Körfez ülkeleri, Çin, Hindistan ve Japonya'da faaliyetteler...
Türkiye'ye yatırımcı çekmek için görevlendirilmiş misyonerler. Kendi ülkelerinde bir telefonla devreye girip, çözüm üretebilen insanlar. Şu anda "randevu, ikna, proje geliştirme ve uçağa bindirip Türkiye'ye gönderme" fonksiyonunu yerine getiriyorlar. Örneğin, Tata'nın eski yönetim kurulu üyesi Yatırım Destek Ajansı'nın Hindistan bağlantısı.

6 dil bilen Korkmaz İsviçre'yi de geliştirdi

ALPARSLAN Korkmaz, Türkiye'ye gelerek Yatırım Promosyon Ajansı'nın başına geçmeden önce İsviçre'nin Neuchatel ve Vuad kantonlarının ekonomik gelişimini sağlama faaliyetlerini yürüten Batı İsviçre Ekonomik Geliştirme Dairesi'nde üst düzey yöneticiydi. Türkiye'den İsviçre'ye göç eden bir işçi ailesinin çocuğu olarak bu ülkede 1970 yılında doğan Korkmaz, altı dil biliyor.