kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İran gazı kesti, Keban suyunu çekti

Olcay AYDİLEK ANKARA
Türkiye, İran'ın vanayı kapatmasının ardından elektrik üretiminde doğalgaz santrallerinin yarattığı boşluğu doldurmak için 1.5 aydır suya yüklenince santraller 2000'den beri ilk kez kontak kapatma noktasına geldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
İran gazı kesti, Keban suyunu çekti
Türkiye, İran'ın vanayı kapatmasının ardından elektrik üretiminde doğalgaz santrallerinin yarattığı boşluğu doldurmak için son 1.5 aydır suya yüklenmeye başladı. Barajlardaki su miktarı, benzer bir kuraklığın yaşandığı 2000 yılından bu yana ilk kez santrallerde 'kontak kapattıracak' kritik bir noktaya doğru ilerliyor. Türkiye, geçen yılı elektrik tüketiminde yüzde 8.5 gibi rekor bir artışla kapattı. Ocak ayının ilk 3 haftasında alınan veriler, elektrik tüketiminin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hız kesmeyeceğine işaret ediyor. Tüketim, zaman zaman aşmakla birlikte günlük 600 milyon kilovat saat düzeyinde seyrediyor.

GAZ SIKINTISI SUYU VURDU
Elektrik tüketiminin zirve üstüne zirve yaptığı bir dönemde İran'ın vanaları kısması, barajları da vurdu. Enerji Bakanlığı, vananın kapanması üzerine bir yandan doğalgaza göre hemen hemen 3 kat pahalı olan fuel-oil'e yönelirken, diğer yandan da yüksek seyreden talebi karşılamak için hidroelektrik santrallerde üretimi artırdı. Hidroelektrik santrallerden son dönemde günlük 90-100 milyon kilovatsaat yerine 120- 130 milyon kilovat saat elektrik üretiliyor. Elektrik üretiminde hidroliklerin payının artırılması geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tuttukları su miktarı düşük olan barajların alarm vermesine yol açtı.

KEBAN KRİTİK EŞİKTE
Barajlardaki su miktarı, benzer bir kuraklığın yaşandığı 2000 yılından bu yana ilk kez santrallerde 'kontak kapattıracak' kritik bir noktaya kadar geriledi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve enerji KİT'lerinden edinilen bilgiye göre Türkiye'nin hidroelektrik kapasitesinin yüzde 60'ını oluşturan Fırat Havzası üzerinde bulunan Keban'da su seviyesi 826 metrede bulunuyor. Keban'da elektrik üretiminin duracağı nokta ise 820 metre. Yetkililer, elektrik üretimine bağlı olarak Keban'da her gün 12-13 santim suyun azaldığını belirterek, "Keban'da normal koşullar altında bu dönemde 832 metre su olması gerekiyordu. Ancak, şu anda yalnızca 826 metre suyumuz var" dedi. Su sıkıntısı enerji KİT'lerinin kendi aralarındaki yazışmalara da yansıdı. Bu konuda yapılan yazışmalarda, su sıkıntısı yaşandığı ve buna yönelik bazı önlemlerin alınmasının önemine değinildi.