kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon, babamın cinayeti ile başladı

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
1948'de öldürülen ünlü yazar Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali: Babamın öldürülmesi, Ergenekon tarzı ilk cinayettir. Ülkede hep aynı oyun sahneleniyor..
Türkiye, 1970'lerin başından beri kontrgerillayı ve derin devleti tartışıyor. En son geçen hafta Danıştay saldırısı ve Hrant Dink suikastıyla bağlantılı olarak gerçekleştirilen Ergenekon operasyonunda, Susurluk skandalının baş aktörlerinden emekli Tuğgeneral Veli Küçük tutuklandı. Ergenekon 1940'lı yılların sonundan itibaren oluşturulmaya başlanan kontrgerillanın sivil unsurlarına verilen isim. Kontrgerillanın başlangıcı da ünlü edebiyatçı Sabahattin Ali'nin 1948'de öldürülmesi kabul ediliyor. Ali, hedef gösterilmesi nedeniyle Bulgaristan'a kaçarken Kırklareli'nde silah kaçakçılığı suçundan ordudan atılan astsubay Ali Ertekin tarafından öldürülmüştü. Cezaevinde bir yılını doldurmadan afla serbest kalan Ertekin, tıpkı Dink'in katili gibi Ali'yi "milli duygularının galeyana gelmesi" nedeniyle öldürdüğünü söylemişti. Bu haftaki konuğumuz Sabahattin Ali'nin kızı, ünlü müzikolog, Prof. Dr. Filiz Ali'yle faili meçhul cinayetleri konuştuk.

EMEKLİ MAAŞINI VERMEDİLER

* Babanızın ölümündeki trajedi hayatınızı nasıl etkiledi?
Her baba mutlaka kızını sever ama babamın bana olan sevgisi başkaydı. O bana çok düşkündü ben de ona. Benim eğitimim babamla başladı. Öldürüldüğünde sanat, edebiyat, spor eğitimimi tamamlamıştım. Babam 11 yıl boyunca bana bunları öğretmişti.

* Büyüdükten sonra Sabahattin Ali'nin ölümü üzerindeki sır perdesini aralamak için girişimleriniz oldu mu? Tabii ki. Ama her kapı kapandı yüzümüze. Hiçbir şey çıkmadı çünkü üstü kapatıldı. O dönemde AİHM de yoktu. Avukatlarımızı bile "Bu işi kurcalamayın" diye tehdit ettiler. Annem ve benim peşimde uzun yıllar sivil polis dolaştı. Bunlar koruma polisi değil izleme polisleriydi. Babam öldükten sonra biz kimlerle görüşüyoruz, neler yapıyoruz diye takip altındaydık. Bir de gözdağı vermek için takip ediyorlardı. Ama aynı devlet bana burs verdi, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda parasız yatılı okuttu. Gerçekten ilginç bir memleket. Tabii ben sınavı kazanarak yatılı okudum. Sonra görev de verdiler. Ama babam 25 yıllık öğretmen olduğu halde üç ayı eksik olduğu gerekçesiyle bize emekli maaşı bağlamadılar.

HESAP SORAN KİMSE ÇIKMADI

* 60 yıl önce işlenen Sabahattin Ali cinayetiyle geçen yıl gerçekleşen Hrant Dink suikastını karşılaştırdığınızda neler çıkıyor?
Babamın öldürülmesi bu tarzda işlenen ilk cinayettir.

* Kontrgerilla veya bugünkü gündemdeki adıyla Ergenekon tarzında mı? Evet. Cinayet, CHP iktidarı döneminde işlendi. Katil Ali Ertekin ifadesinde Sabahattin Ali'yi vatan haini olduğu için, milli duyguları galeyana geldiği için öldürdüğünü söyledi. İnsan soramadan edemiyor; "Nereden biliyorsun? Tanıyor musun ki Sabahattin Ali'yi?" 60 yıl sonra da Hrant Dink'in katili de "milli hisleri galeyana geldiği" için öldürmedi mi hiç tanımadığı Dink'i? Bunlar ezberletilmiş sözler, senaryosu önceden yazılmış komediler veya trajediler. Bu oyun tekrar tekrar sahneye konuluyor. Üstelik de o kadar acemice sahneleniyor ki doğru dürüst rejisörü de yok. Çünkü hesap soran yok. Biz de sormadık hesabımızı.