kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obezite böbrek taşı riskini artırıyor

Yeni Haber
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Sarıca, son yıllarda giderek artan obezitenin idrar yollarında taş oluşumunu artırdığını belirtti...
Sarıca, yaptığı yazılı açıklamada, modern yaşam tarzı ve buna bağlı olarak değişen beslenme alışkanlıkları sonucu artış gösteren obezite ile sebebi belirlenemeyen taş hastalığındaki artışın paralellik gösterdiğini ifade etti. Prof. Dr. Sarıca, şunları kaydetti:
'
'Modern hayatla birlikte son yıllarda hayvansal protein, rafine karbonhidrat ve tuz içeriği zengin olan besinlerin tüketimi arttı. Alınan sıvı miktarı azaldı ve bu tarz beslenme de idrar yollarında taş oluşum riskini artırdı. Bunun sonucunda aşırı kilolu kişilerde idrar yollarında taş hastalığı riski de dikkat edilmesi gereken problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kişilerde sık rastlanılan şeker hastalığı oranı ve şişmanlık durumu ile ortaya çıkan diğer birtakım metabolik bozukluklar idrar içeriğinde ortaya çıkardıkları değişiklikler ile taş oluşumuna altyapı hazırlamaktadır.''

Yapılan bilimsel çalışmalarda taş hastalığına yol açan değişikliklerin özellikle aşırı kilolu kadınlarda daha fazla ortaya çıktığına dikkat çeken Sarıca, bu konuyla ilgili olarak Almanya'da böbrek ve idrar yollarında taş saptanan hastalar arasında yapılan bir çalışmada, 527 hasta arasından kadınların yüzde 59,2'si ve erkeklerin ise yüzde 43,9'unun aşırı kilolu olduklarının görüldüğünü, bu hastaların idrarlarında taş yapan risk faktörlerinin daha yoğun olarak atıldığının saptandığını dile getirdi.

Bu kişilerdeki taş oluşumunun düzenli egzersiz, dengeli bir diyetle kontrollü kilo verme, yeterince sıvı tüketme ve aşırı kiloya eşlik eden diğer problemlerin düzeltilmesi ile önlenebileceğini belirten Prof. Dr. Kemal Sarıca, ''İdrar yolları taş hastalığının tedavisinde ve özellikle de yeni taş oluşumunun önlenmesinde diyetin önemi her geçen gün daha artmakta ve bu konuda uzman diyetisyenlerin rolü giderek daha büyük önem kazanmaktadır'' dedi.