kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yer gök kurusıkı

Ercan SARIKAYA-Güngör KARAKUŞ SABAH
SABAH, Mahmutpaşa ve Karaköy'de kurusıkı tabancaların nasıl kolaylıkla alınıp bilye atar silaha dönüştürülebildiğini araştırdı. Vitrinleri süsleyen silahlar tornavidayla birer ölüm makinesi yapılıyor..
İstanbul Beyoğlu'nda bir ilköğretim okulu öğrencisinin sınıf arkadaşı kızı kurusıkıdan bozma tabancayla vurması daha önce onlarca kişinin ölümüne neden olan kurusıkı tabancaları gündeme taşıdı. Gerçek silahtan ayırt edilmesi zor olan kurusıkı tabancalardan Türkiye'de her yıl 300 bin adet satılıyor. Yıllık 15 milyon dolar ciroya ulaşan kurusıkı sektörünün ne yasası ne de standardı var. Ömürleri en fazla 5 yıl olan kurusıkı tabancaları 18 yaşından büyük herkes kimlik göstererek alabiliyor. Tezgâhlarda 25 ile 500 YTL arasında satılan kurusıkı tabancalar bir tornavida ile kolaylıkla ölüm makinesi haline gelebiliyor. Türkiye'de 3-5 milyon arasında olduğu tahmin edilen kurusıkı tabancalar İstanbul'da Mahmutpaşa ve Karaköy yeraltı geçidinde av malzemesi satan mağazalarda satılıyor.

'SEÇ BEĞEN, BİR ŞEY YAPARIZ'
Yeraltı çarşısında gezerken "Seç beğen al" diye bağıran tezgâhtarlar tarafından karşılanıyoruz. Tezgâhtar, fiyatı pahalı bulduğumuzda hemen indirimlere başlıyor: "Ucuz tabancanın namlusu çabuk şişer. Ucuzları 'kırolara' veriyoruz. Size polislerin kullandığı silahtan öneriyoruz. Fiyatı 235 YTL. Ama bir şey yaparız." Kurusıkı tabancalar arasından birini, pazarlık yaparak 100 kurusıkı mermi ve yağı ile birlikte 150 YTL'ye satın aldık. Tabancayı alırken nüfus cüzdanımızı gösterdik, bize tabancanın numarası ve modelinin yazılı olduğu bir fatura verdiler. Söküp takmayı da gösterdiler. "Yanımızda taşıyabilir miyiz?" diye sorduğumuzda tezgâhtar "Merak etmeyin, faturayla taşıyabilirsiniz" cevabını verdi.

'BEŞ DAKİKADA YAPILIR'
"Bu tabancayı dönüştürebilir miyiz?" sorumuza tezgâhtarın verdiği yanıt dikkat çekici: "Kısa namlulu tabancaların dönüşümü zor, ama uzun namlulu tabancalar öldürücü silaha dönüştürülebilir. Ama o zaman fatura işe yaramaz" diyor. Bir başka tezgâhtardan kurusıkıyı tornavidayla 5 dakikada bilye atan bir silaha dönüştürebileceğimizi öğreniyoruz.