kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İMKB'de sert düşüş

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, günü ortalama yüzde 4,61 düşüşle tamamladı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün sürpriz bir kararla yaptığı faiz indiriminin etkisiyle güne yüzde 3'ten fazla primli başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi, alıcılı açılışın ardından düşüşe geçen ve gün boyunca ekside seyreden Avrupa borsalarına paralel hareket ederek üst üste 11'inci günde de değer kaybetti; endeks yüzde 4.61 düşüşle 42,539.49 puana gerileyerek 21 Mart'tan sonraki en düşük seviyeden kapanışını gerçekleştirdi.İşlem hacmi ise yüzde 20.7 azalarak 2.3 milyar YTL seviyesine geriledi.

Reuters'e konuşan Fortis Yatırım Portföy Yöneticisi Enver Gürsoy, Fed'in faiz indirimine piyasaların çok kısa süreli tepki verdiğine ve ABD'de resesyon kaygılarının devam etmesi nedeniyle teknik anlamda pozisyonların satışa doğru döndüğüne dikkat çekerek şöyle dedi:

"Bu noktadan sonra olabilecek en iyi şey, düşüşün bir yerde durması ve yatay hareketin başlaması gibi görünüyor. Çünkü uzun vadeli göstergeler bozulmuş durumda ve yabancı kaynaklı para girişi olması çok zor. Bundan sonra zaman zaman küçük çaplı alım hareketleri olsa dahi endeksin istikralı şekilde yukarı yönlü hareket etmesi pek beklenmiyor."

Güne güçlü kazançlarla başlayan Avrupa borsaları, Euro Bölgesi hizmet sektörü büyüme verisinin beklentilerin altında çıkmasının ardından eksiye döndü ve ABD borsası vadeli işlemlerinin ekside seyretmesinin de katkısıyla kayıplarını artırdı. Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 Endeksi TSİ 17:20 itibariyle yüzde 1.47 ekside seyrediyordu.

Euro bölgesinde bugün açıklanan veri, hizmet sektörü büyümesinin Ocak ayında beklentilerden çok daha fazla gerileyerek son 4.5 yılın en düşük seviyelerine indiğini gösterdi.

Öte yandan İMKB'de şirketler bazında Doğusan Boru günün en çok değer kazanan hissesi oldu. Doğusan Boru'da özelleştirmenin blok satış yolu ile yapılacağı haberinin ardından şirket hisseleri, İMKB'deki genel büyük düşüşe karşın gün boyunca değer kazanmaya devam etti ve tavan fiyatı gördü; hisseler günü yüzde 20.55 primle tavan fiyat olan 1.76 YTL'den kapattı.

Lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1.4 değer kazandı. Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.1969/1.2027 YTL, euro kurunu 1.7453/1.7537 YTL, pariteyi de 1.4581 olarak açıkladı. Buna göre, yılbaşından bu yana liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3.14, euro karşısındaki ise yüzde 2.25 oldu.

Gün içinde 1.1985 YTL'ye kadar gerileyen dolar, kapanışa doğru global piyasalarda yeniden başlayan satışlarla birlikte 1.2175 YTL'ye kadar yükseldi. Bankalararası spot piyasanın kapanışında ise dolar 1.2140/65 YTL'den işlem gördü.