kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
TÜİK Başkanı Ömer Demir

Adres değiştirip devlete bildirmeyene ceza geliyor

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Mart 2008'den itibaren adresini değiştirenler 20 gün içinde bildirecek. Aksi halde 250 YTL para cezası ödeyecek. Adres değişikliği herhangi bir kurumda işlem yaptırırken yapılabilecek..
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile Türkiye'nin çehresi değişecek. 2000 yılı nüfus sayımına ilişkin tahminlerde 73.5 milyon gözüken nüfus, güncel bilgilerle 70.5 milyona inerken 3 milyona yakın şişirme nüfus yazıldığı, yerel yönetimlerin İller Bankası paylarını artırmak için bu yola başvurdukları tüm açıklığı ile ortaya çıktı. Bu yıl, gerçek nüfusa göre ödeme yapılacak. Mart 2008'den itibaren adresini değiştiren 20 gün içinde bildirmek zorunda olacak. Aksi takdirde 250 YTL para cezası ödeyecek. Resmi kuruluşlar, ADNKS'ye girebilecek. Mahkemelerden vergi dairelerine kadar tüm kurumlar adrese tebligat yapacak. Adres değişikliği için herhangi bir kurumda işlem yaptırırken beyanda bulunulabilecek.

ÇAPRAZ KONTROL YAPILDI
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ADNKS) daimi ikametgâhların tespitini içerdiğini söyleylen TÜİK Başkanı Ömer Demir, çok yönlü kontrolleri şöyle açıkladı: "Kişi, gerçekten oturduğu adresle ilişkilendirildi. Vatandaşlık numaralarıyla, ulusal adres veri tabanı eşleştirildi. Buna rağmen ulaşılamayan vatandaşlar için vergi kimlik numarası, sosyal güvenlik kurumu, yeşil kart, banka hesap numarası, pasaport, cep telefonu ve Telekom aboneliği, esnaf portalı, Dışişleri Bakanlığı kayıtları, Yüksek Seçim Kurulu bilgileri üzerinden çapraz kontroller yapıldı. Sisteme kayıt edilemeyenlerin, nüfus kütüğü üzerinden birinci derece akrabalarına telefonla ulaşılarak kayda girmeleri temin edildi." Demir, İçişleri Bakanlığı'nın yakın bir tarihte genelge yayınlayacağını, büyük bir ihtimalle Mart 2008'den itibaren yerleşim yeri adresi değişikliklerinin 20 gün içinde bildirilmesinin zorunlu olacağını söyledi. Demir, bildirim yapmayanlara idari para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.