kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Unakıtan: Türkiye'de sıkıntı yok

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Unakıtan: Türkiye'de sıkıntı yok
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD merkezli küresel dalgalanma ile ilgili olarak Türkiye'de paniğe kapılmaya gerek olmadığını kaydederken, buna karşın, özel sektörü "maceracı davranmaması" konusunda uyardı.
Unakıtan, "Herhangi bir paniğe kapılmanın hiç mi hiç gereği yoktur. Bu, 'Herkes rahat olsun, yatsın' manasında değil. Biz nasıl kamu olarak dikkat ediyoruz, özel sektörün de dikkat etmesi lazım. Eğer senin dolar veyahut da euro bazında gelirin yoksa o bazda borçlanma. Kendini tehlikeye atma. Kimse hesabını iyi yapmadan herhangi bir adım atmasın. Çünkü biz hiç kimsenin ayak değneği değiliz" diye konuştu.

Unakıtan, Ankara Hilton Oteli'nde, 2007 bütçe sonuçları ile güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği bir kahvaltılı basın toplantısı düzenledi. ABD merkezli mortgage krizini değerlendiren Unakıtan, dalgalanmanın Asya piyasalarını da etkilemeye başladığına işaret ederken, ABD'nin aldığı önlemlere atıfta bulundu. ABD Merkez Bankası FED'in faiz indirimini vurgulayan Unakıtan, şunları kaydetti:

PROAKTİF FAİZ KARARI VURGUSU

"FED ara kararla, buraya çok dikkatinizi çekmek istiyorum, normal alması gereken karar sürecinden daha önce toplanarak. Yani burada Merkez Bankası'nın proaktif davrandığını hepinizin dikkatine sunmak isterim. 75 baz puanlık indirimle oranları yüzde 3,5'e indirdi. Faiz indirimlerinin devam edeceği tahmin edilmektedir. Bu kararda resesyon korkusu etkili olmuştur. Karar ilk etapta kayıpları bir miktar telafi etmiş olsa da bunun finansal piyasalardaki olumsuz gidişatı durduramayacağı, çözüm olarak da faiz indirimi ile birlikte selektif maliye politikalarının da kullanılması gerektiği yönündeki görüşler ağırlık kazanmaktadır. Dünya ekonomilerinin bu süreci hafif bir yavaşlama ile atlatacağı tahminine karşın ABD başta olmak üzere bütün ülkelerinin tüm ülkelerin zorlu bir dönemden geçmekte olduğu aşikardır."

Küresel dalgalanmadan Türkiye'nin de etkilendiğini ifade eden Unakıtan, Türkiye ekonomisinin, bugüne kadar yaşanan dalgalanmalardan en az etki ile çıkarak ne kadar korunaklı olduğunu gösterdiğini söyledi. Dış gelişmelerden kaynaklanan bu tür dalgalanmaların her zaman olacağını kaydeden Unakıtan, şunları söyledi:

TÜRKİYE'DE SIKINTI YOK

"Burada önemli olan paniğe kapılmadan gelişmeleri yakından izlemektir. Türkiye'de konut kredisi krizi olmamıştır. Bu kriz gelişmiş ülkelerde sözkonusu, bunun başı Amerika. Bizim ülkemizde herhangi bir kredi krizi sözkonusu değil. Ama oradaki krizin etkileri bize geliyor şimdi. Herhangi bir mortgage kredi krizi, ki onu da tatbik edemedik biz ama, böyle bir sıkıntı Türk bankalarında yok. Türkiye'de borcunu ödeyemeyen de yoktur. Türkiye'de bankacılık sektörü Türkiye Cumhuriyeti'nde hiç olmadığı derecede kuvvetli günlerini yaşıyor. Ayağını sağlam yere basıyor."

Türkiye'nin mevcut krizde şimdiye kadar olan en şanslı durumda bulunduğunu savunan Unakıtan, Türkiye ekonomisinin yapısının dış yokları kaldırabilecek durumda olduğunu, dış yatırımcının da bunu dikkate alacağını anlattı.

Türkiye'nin yumuşak karnı olarak cari açık nedeniyle sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı kaygılarını değerlendiren Unakıtan, "Cari açıktan dolayı biz bir sıkıntıya girmeyiz. Çünkü özelleştirmeler var" dedi. Bu yıl Tekel, Halkbank, Türk Telekom, Milli Piyango, enerji dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin yapılacağını ifade eden Unakıtan, "Bu küresel dalgalanmalar şimdiye kadar olmuştur, bundan sonra da zaman zaman olacaktır. Bundan dolayı da hiç paniğe kapılmanın alemi yoktur, konjonktüreldir" dedi.

ABD'nin aldığı tedbirler ile krizin altından kalkacağı umudunu aktaran Unakıtan, ayrıca Türkiye ile ABD'nin ticaretinin yüzde 4 düzeyinde olduğunu, bu nedenle de ABD'de resesyon durumunda Türkiye'nin olumsuz etkilenmesinin sözkonusu olmadığını anlattı. Unakıtan, Türkiye'nin büyük boyutlu ticaret sürdürdüğü AB'de ise resesyon beklemediğini kaydetti.

PANİK YAPMAYIN, DEDİK DİYE YATMAYIN

Mali disiplini hiçbir zaman elden bırakmayacaklarını kaydeden Unakıtan, Türkiye'nin küresel krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını, buna karşılık gerekli tedbirleri alacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Herhangi bir paniğe kapılmanın hiç mi hiç gereği yoktur. 'Herkes rahat olsun, yatsın' manasında değil. Biz nasıl kamu olarak dikkat ediyoruz, özel sektörün de dikkat etmesi lazım. Eğer senin dolar veyahut da euro bazında gelirin yoksa o bazda borçlanma. Kendini tehlikeye atma. Kimse hesabını iyi yapmadan herhangi bir adım atmasın. Eğer senin gelirin, ihracat gelir var, euro gelirin varsa... tamam borçlan. Ama TL gelirin var, döviz borçlan; bu olmuyor. Döviz gelirin varsa dövizle borçlan, TL gelirin varsa TL ile borçlan. Dikkat et, herkes dikkat etsin. Hesabını kitabına dikkat etsin. Çünkü biz hiç kimsenin ayak değneği değiliz. Onu da herkes bilsin. Bur de ders çıkarmamız lazım. Ekonomimizin hızını kesecek tedbirler almamamız lazım."

KİMSE MACERACI DAVRANMASIN

Özel sektörün dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Unakıtan, "Kimse maceracı davranmasın. Eğer ödeme gücü yoksa kredilere boğulmasın" dedi. Küresel etkinin önemine vurgu yapan Unakıtan, "Bizim Merkez Bankası konuştuğu zaman dikkat ediliyor tabii ama Bernanke (FED Başkanı) konuşunca herkes çok dikkat ediyor" diye konuştu. (ANKA)


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, leasing (finansal kiralama) alanındaki vergi avantajının kaldırılmasını, "Leasing şirketi gökten zembille mi indi?" diye savunurken, tarım araçlarında leasing için vergi avantajı sağlayacak çalışmanın tamamlandığını, üretime dönük başka alanlarda da aynı çalışmanın yapılacağını bildirdi.

Bürokratları ile birlikte, 2007 bütçe sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendiren ve soruları yanıtlayan Unakıtan, leasing işlemlerinde yüzde 1 olan KDV'nin yüzde 18'e çıkarılmasını değerlendirirken, kötüye kullanımlara dikkat çekti.

BUNDAN SONRA HAKİKİ LEASING YAPILACAK

Aynı tür alım için leasing olduğunda yüzde 1, olmadığında yüzde 18 vergi alınmasına vurgu yapan Unakıtan, "Leasing şirketi gökten zembille mi indi? Kusura bakmasınlar" dedi. Dünyada böyle bir uygulamanın olmadığını ifade eden Unakıtan, kendisini ziyarete gelen yabancı şirketlere, diğer ülkelerde bu uygulamanın olup olmadığını sorduğunu, onların da olmadığını söylediğini anlattı. Unakıtan, "Hakiki leasing yapılacak bundan sonra Hiç merak etmeyin, yabancı da gelir, her şey gelir" diye konuştu.
Buna karşın, teçhizat ve makine alımlarında leasing için vergi avantajı sağlanması çalışması yaptıklarını kaydeden Unakıtan, "Öncelikli olarak tarım makineleri için çalışmayı bitirdik. Başka üretime dönük alanlar için de çalışmalar devam ediyor. Kısa sürede açıklayacağız" dedi.

YANLIŞI DÜZELTMEYİ DE ÖZEL SEKTÖRE Mİ SORACAĞIM

Vergi artırım kararının genelinde ise geri dönüş olmayacağını ifade eden Unakıtan, özel sektöre sorulmadan karar alınması eleştirilerine karşılık, şunları söyledi:

"Burada vergi ayrıcalığı var. Haksız ve adaletsiz. Sistemi de bozan bir şey. Adaletsizliği ortadan kaldıracak kararı da özel sektörle alacak halim yok benim. Ben de özel sektör sayılırım. Daha önce leasing yapmış adamım ben. Araba alınıyor, leasing olunca yüzde 1 KDV ödeniyor, normali yüzde 18... Bu vergi kaçırmaktır. Göz göre göre, gözünden sürmeyi çekiyorlar. Bu kadar da sahipsiz değil bu ülke. Bunu düzeltelim, diye mi soracağız özel sektöre? Düzeltir, geçer gideriz. Biz özel sektörle çalışırız ama bu, adaletsizlik. Böyle bir şeye göz yumamayız."

BÜTÇEDE YAMUK OLDU, YILBAŞI HEDEFİNE DÖNDÜK

Beş yıldır bütçe açığı hedefinin altında kalınması ile övünen Unakıtan'a, açık hedefinin 2007'de önce revize edilip, sonra geriye alınması soruldu. Maliye Bakanı, 2007'nin 13,8 milyar YTL'lik bütçe açığının, yıl ortasında revize edilerek 8,5 milyar YTL'ye çekilen açık hedefi yerine, yılbaşı hedefi olan 16,8 milyar YTL'ye göre değerlendirilmesini şöyle açıkladı:
"Öyle bir revize yapmıştık. Yalnız bunlar yıl içinde çeşitli defalar yapılır. Eylül'de baktık vergi gelirlerine, 8,5'ta yamukluk var. Vergi gelirlerinde bir sorun var. Baktık olmayacak, yılbaşı hedefine döndük. Geldik şimdi sonuç 13,8. Yılbaşındaki, kanundaki rakamla karşılaştırmamız lazım. Yıl içinde hepsi tahmin... Kendimizi başarılı göstermek için de onu (yılbaşı hedefini) alıyoruz tabii. Niye öyle göstereyim? Kanunda yazan bu."

VERGİ AFFI YOK

Yeni bir düzenleme ile vergi affına gidileceği iddialarını yalanlayan Unakıtan, "Vergi affı diye bir şey sözkonusu değil. Sakın ha, vergi affı var diye birtakım yanlış hareketlere girilmesin. Vergi affı yoktur" dedi.
Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması tartışmasını değerlendiren Unakıtan, şunları söyledi:

"MERKEZ TAŞINACAK, LAMI CİMİ YOK"

"Taşıyacağız. Hiç lamı cimi yok. Bitti bu iş. Bununla da kalmayacak; BDDK da taşınacak, Sermaye Piyasası (Kurumu) da taşınacak. Finansal merkez orası. Bunun karşısında, yok 'Ankara'ya bakış söyleymiş'... Sisteme kadar götürülüyor. Ne kadar çirkin bir yaklaşım. Bunu ekonomik görmek lazım. Türkiye'nin birinci gündemi ekonomidir. Herkes kendi cebine, ocağında kaynayan tencereye bakar" diye konuştu.

ABD Merkez Bankası'nın zamanından önce toplanarak karar almasını örnek göstermesinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na mesaj olup olmadığı sorusuna karşılık Unakıtan, "Bizim Merkez Bankası da gerektiği zaman böyle şeyler yapabileceğine inanıyorum."

Enflasyon hedefinin tutmamasını, "Başarılı olamadık, ne yapalım" diye değerlendiren Unakıtan, yüzde 4 hedefini koruduklarına işaret ederek, "Hedefimiz neyse söyleriz. Korkacak ne var? 6 oysaydı tutturmuştuk. Hedef yine yüzde 4 ama 8'lerden aşağı düşüreceğiz. Enflasyon düştükçe faizler de düşecek" diye konuştu.

YARGI EKONOMİYİ DÜŞÜNMEK ZORUNDA

2 milyar 40 milyon dolara ihale edilen Petkim'in devri için Danıştay kararını beklediklerini belirten Unakıtan, kararın olumlu olacağı beklentisini aktarırken, olumsuz çıkması durumunun sorulması üzerine, "E ne yapalım yani. Emir demiri keser. Yargıya karşı saygılıyız. Yargıçlarımız da kararlarını alırken Türkiye ekonomisi ve sadece Türkiye ekonomisini de değil dünya ekonomisini düşünmek zorundalar. Kamu menfaati bu özelleştirmelerin yapılmasında yatıyor" diye konuştu. Özelleştirmenin önünü açacak kararlar beklediklerini kaydeden Unakıtan, buna karşın yargı kararlarına saygılı olduklarını söyledi.

KOBİ'LERE AYRI VERGİ DÜZENİ


KOBİ'lere vergi avantajı sağlayacaklarını belirten Unakıtan, "KOBİ'lerle ilgili ayrı bir vergileme sistemi dahil nasıl yapabiliriz onun çalışmasını yapıyoruz" dedi. Unakıtan, KOBİ'ler için istihdam prim yükünün indirilmesi, vergilerin düşürülmesi ve kredilerin artırılması çalışması yapmakta olduklarını kaydetti.

TEKEL İÇİN SİGARA YASAĞINA UYGUN TEKLİF

Sigara yasaklarının vergi gelirleri ve Tekel ihalesine etkisini değerlendiren Unakıtan, "Sigara zararlı bir şey. Hasta vatandaşlara boyna hasta parası verip duruyoruz. Sigaradan gelir var ama sağlık harcamaları artıyor" dedi. Sigara yasağının Tekel satışına etkisinin olup olmayacağını ihalede göreceklerini kaydeden Unakıtan, "Sattıktan sonra yapsak, alıcıyı bir nevi aldatmış olurduk" derken, Yanında bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'ye işaret ederek, "Ona göre ne verecekse versin. Biz de kabul edeceksek edelim. Değil mi Metin?" diye konuştu. Unakıtan, otoyol ve köprü özelleştirme çalışmalarının Mayıs ayına kadar tamamlanacağını açıklarken de Kilci'ye dönerek, "Tamam mı Metin, ona göre" diye espri yaptı.

Unakıtan, bazı banka ve vakıfların sandıklarına dönük incelemeye ilişkin soruya karşılık da, Maliye incelemeleri sırasında bunların gelir sağlayan işlem olarak görüldüğünü söyledi. Unakıtan, çalışana daha fazla para verilmesini sağlayan sandık etkinliklerinin nasıl değerlendirileceğine dair çalışma yürüttüklerini, daha sonra karar vereceklerini söyledi.

(ANKA)