kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yılmaz: Büyüme yavaşlayabilir

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Yılmaz: Büyüme yavaşlayabilir
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomideki dalgalanmanın büyümeye etkisine ilişkin olarak, ''kredi kanalında bir daralma olursa, bunun büyüme üzerinde bir etkisi olabilir, büyüme yavaşlayabilir'' dedi.

İsviçre'nin Davos kasabasında her yıl olağan olarak düzenlenen, Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantılarına katılmak üzere bu ülkede bulunan Yılmaz,, ''küresel dalgalanmanın Türkiye'ye etkilerine'' ilişkin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, bu konuda ''bence ABD'de resesyon olmayacak, fakat ciddi bir yavaşlama olabilir bunu bize etkileri daha ziyade ticaret kanalı ile değil, portföy kanalı üzerinden gelir'' şeklinde konuştu.''Ödemeler dengesi verilerine göre, portföy kanalından yurt dışına ciddi çıkışlar yaşandığı görülüyor. Bunu daha tetikler mi?'' sorusuna karşılık da Yılmaz, burada belirleyici olanın, Türkiye'nin, hükümetin ve Merkez Bankasının ''duruşu'' olduğunu söyledi.

Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, NTV'nin sorularını yanıtlarken de ABD Merkez Bankasının (FED) temel gösterge faiz oranlarını indirmesi konusunda, ''FED'in kararı bizi rahatlattı, biz de faiz indiririz'' durumunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerin ABD ekonomisindeki problemlerden kendilerini koruyabilecekleri tezine katılmadığını, etkilenmenin derecesinin ülkeden ülkeye farklı olabileceğini belirtti.Merkez Bankasının İstanbul'a taşınma konusunda da görüşlerini dile getiren Yılmaz, ''taşınma tartışmalarıyla Merkez Bankasının kredibilitesi sarsılmamalı'' dedi.

Yılmaz bu arada, kendileri için mali disiplinsizlik ve gevşemenin ''felaket'' olacağını, global kredi imkanlarında daralma görülürse, cari açığın yavaşlayacağını ve kısa vadede para politikası veya kurla açığın düzeltilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.Durmuş Yılmaz, geçen yıl enflasyon hedefinin aşılması nedeniyle hükümete yazılacak mektubun da 31 Ocak'ta açıklanacağını da kaydetti.

AA