kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya krizi tartıştı, Erdoğan ile Baykal 'Merkez' için kapıştı

ANKARA
Dünya dalgalanmayı, hükümet ve ana muhalefet Merkez'in taşınmasını tartıştı. Erdoğan, CHP'yi İş Bankası'nın taşınması üzerinden eleştirirken, Baykal konunun yönünün değiştirildiğine dikkat çekti..
Dünya piyasalarında ekonomik kriz kaygısını tartışırken Türkiye'de Başbakan Tayyip Erdoğan ve ana muhalefet CHP'nin lideri Deniz Baykal, "Merkez Bankası'nın taşınması"nı tartıştı. Başbakan Erdoğan, AK Parti grubunda, Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşınması kararıyla ilgili eleştirilere yanıt verirken Merkez Bankası, SPK ve BDDK'nın İstanbul'da faaliyet göstermesinden daha doğal bir şey olmadığını vurguladı. Erdoğan, taşınma kararına karşı itirazların ayyuka çıktığını savundu ve "Bu ülkede 'siyasi ve idari merkez Ankara'dır ticaret merkezi İstanbul'dur' diye vizyon koymak istiyoruz. Yaptığımız budur. Bunu farklı yerlere çekmek çok ciddi bir yanlıştır. Bunların her zamanki fıtratları bu" dedi. Muhalefetin 'Başkent tuğla tuğla İstanbul'a taşınıyor' eleştirilerine de Başbakan şöyle yanıt verdi: "Yanlarına aldıkları figüranlarla beraber bu oyunu oynamaya devam ediyorlar. 'Rejim elden gidiyor'. Eğer rejim bir tuğlanın taşınması kadar basitse valla bunun üzerinde iyi düşünmeli. Ama değil, çok güçlü. Sanırsınız İstanbul Misak-ı Milli sınırları içinde değil. İş Bankası'nın yüzde 28.1'inde sahip olacaksın, yönetim kurulunda 4 temsilcin olacak, temsilcilerin bu karara imza atarken sesini çıkarmayacaksın, şimdi Merkez Bankası'nın taşınmasına itiraz edeceksin. Hani başkent tuğla tuğla İstanbul'a taşınıyordu? Hani rejim tehlike altına giriyordu? Lütfen biraz sağduyu."

"CEBINDEKI PARAYA BİR BAK"
Başbakan'ın eleştirilerine yanıt gecikmedi. CHP lideri Deniz Baykal da partisinin grup toplantısında, "Merkez Bankasıyla türban tartışması aynı kaynaktan çıkıyor" dedi. Baykal, Başbakan'ın İş Bankası ile ilgili eleştirilerine şu yanıtı verdi: "Başbakan Merkez Bankası tartışmasını İş Bankası tartışmasına indirgedi. Şu ana kadar Merkez Bankası'nın taşınmasını haklı kılacak bir somut ve gerekçeyi kimse ortaya koymadı."

TAŞINMANIN ZARARI VAR
"İstanbul'u mali merkez yapacağız" sözlerine de tepki gösteren Baykal, "Taşınmanın ekonomik yararı yok, zararı var. Maliyeti 100 milyon YTL'nin üzerinde. Avustralya gibi federal değiliz, Türkiye üniter bir devlet. En azından Tayyip Bey'e teslim edilene kadar öyleydi. Devletin kasasını Ankara'dan İstanbul'a taşımaya ne gerek var. Bunların cevabı yoktur."
Haberin fotoğrafları