kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tarihi faiz indirimi piyasalarda resesyon çöküşünü duraklattı!

FURKAN ALP MAHMUT SANCAK
Resesyon korkusundan çöken piyasalara ABD Merkez Bankası olağanüstü faiz indirimi ile müdahale etti. 26 yıl sonra ilk kez faizi bir seferde 0.75 puan indiren Fed'in hamlesi Avrupa borsalarını yükseltti, ABD'deki kayıplar ise 'minik' kaldı..
Kara Pazartesi' den sonra dün de güne sert düşüşle başlayan dünya borsaları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olağanüstü faiz indirimi ile fren yaptı. Ekonomide küçülme ifadesini ilk kez kullanan Fed durumun aciliyetini görerek faizi 26 yıl sonra ilk kez 0.75 puan indirdi ve % 3.50'ye çekti. 11 Eylül 2001 yılındaki terörist saldırılardan sonra ilk kez acil toplantı ile yapılan faiz indiriminin ilk etkisi 1.25 YTL'ye tırmanan doların 1.18'e kadar düşmesi olurken, Avrupa borsaları da kayıplarının küçük bir kısmını telafi etti. ABD borsaları ise adeta ipten döndü. Çünkü önceki gün Martin Luther King günü nedeniyle tatil olan ABD piyasaları resesyon korkusu ile yaşanan çöküşten şimdilik yara almadan kurtardı. Güne ortalama yüzde 5'e varan düşüşlerle başlayan Wall Street'i ipten Fed'in radikal faiz indirimi kararı aldı. Düşüşler yerini toparlanmaya bıraktı. Ancak Dow Jones Endeksi yüzde 1.5, Nasdaq Endeksi ise yüzde 3 değer kaybetti. Krizin ikinci gününe de sert düşüşlerle başlayan Avrupa borsalarında ise yüzde 1'in üzerinde yükselişler kaydedildi. Londra borsasında FTSE-100 endeksi yüzde 1.79'luk artışla Paris Borsası da yüzde 2.07 ile yükselişte öncü oldu. ABD'nin en büyük mortgage kredisi veren bankalarından biri olan Bank of America, 2007 yılı son çeyrekte mortgage krizine bağlı olarak 5.3 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. ABD'li başka bir banka Wachovia da son çeyrekte 1.7 milyar dolarlık varlıklarının değerini düşürdüğünü açıkladı. Haberlerin ardından borsalar güne oldukça moralsiz başlamıştı.

1 GÜNLÜK TATİL KURTARDI
Fed'in faiz oranlarını rutin faiz toplantısından önce düşürmesinin dünya ekonomisine ilişkin kaygıların artmasına neden olduğunu belirten piyasa analistleri, önceki gün Martin Luther King Günü nedeniyle kapalı olan tek borsanın ABD borsaları olduğunu, dünya borsaları çökerken ABD'nin faiz indirimine rağmen bu denli büyük bir düzeltmeye kayıtsız kalamayacağını söyledi. Dün sabah saatlerinde ilk panik düşüşler Fed'in faiz kararı öncesi kapanan Asya borsalarından gelirken, Çin'in Shenzen Endeksi dün yüzde 8.65 çakıldı. Japonya'nın Nikkei Endeksi yüzde 5.65 gerilerken, Güney Koreli Kospi Endeksi yüzde 4,43 değer kaybetti.
Haberin fotoğrafları