kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"60 yılın en kötü piyasa krizi"

Yeni Haber
Tanınmış işadamı George Soros, dünya piyasalarını alt üst eden finansal sarsıntıyı "60 yılın en kötü piyasa krizi" olarak nitelendirdi. Krizin dolara dayalı kredilerde büyüme döneminin sonu anlamına geldiğini savunan Soros, FED'nin artık bir resesyonu engelleyemiyebileceğini de öne sürdü...
George Soros, Financial Times gazetesinde yayınlanan "60 yılın en kötü piyasa krizi" başlıklı makalesinde mevcut finansal krizin ABD'deki konut piyasasındaki bir köpük tarafından tetiklediğini anımsatarak bu krizin bazı açılardan İkinci Dünya Savaşından bu yana 4-10 yıllık aralıklarla meydana gelen krizlere benzemekle birlikte aralarında büyük bir fark bulunduğunu yazdı.

Mevcut krizin, uluslararası rezerv birimi olarak dolara dayalı bir kredi büyüme döneminin sonu anlamına geldiğini kaydeden Soros, önceki dönemlerde ne zaman kredideki büyümede sorun yaşanmış ise finansal otoritelerin devreye girerek likidite enjekte ettiklerini ve ekonomiyi canlandırma yollarını bulduklarını belirtti.
Bunun kredinin daha çok büyümesini teşvik ettiğini belirten Soros, şunları yazdı:

"Sistem o kadar başarılı oldu ki insanlar, eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın piyasa yerinin büyüsü, ben ise piyasa köktendinciliği olarak adlandırdığım bu sisteme inandı. Köktendinciler, piyasaların dengeye eğilimli olduğuna ve ortak çıkarlara, katılımcıların öz çıkarlarını gerçekleştirmeye olanak tanınması ile daha iyi hizmet edileceğine inanıyorlar. Bu açık ki yanlış bir değerlendirme çünkü finansal piyasaların çökmesini engelleyen, otoritelerin müdahalesi idi, piyasalar değil."

"KREDİ BÜYÜMESİNİ RESESYON TAKİP ETMELİ"

George Soros, mevcut kredi büyümesini, bazı yeni kredi araçlarının ve uygulamalarının sağlıksız ve sürdürülemez olduğu için bir resesyon döneminin takip etmesi gerektiğini savunurken de finansal otoritelerin ekonomiyi canlandırma kabiliyetinin, dünyanın diğer ülkelerinin daha çok dolar rezervini biriktirme isteksizliği nedeniyle kısıtlandığını öne sürdü.

Kısa bir süre öncesine kadar yatırımcıların, FED'nin önceki defalar gibi bir resesyonu önlemek için ne gerekirse yapacağını umduklarını kaydeden Soros ancak "Şimdi ise FED'nin artık böyle bir şey yapabilme durumunda olmayabileceğini anlamaları gerekecek" diye yazdı.

Soros, gelişmiş ülkelerde bir resesyon artık pek önlenemez olmakla birlikte Çin, Hindistan ve bazı petrol üretici ülkelerin çok farklı bir durumda bulunduğunu belirterek mevcut finansal krizin küresel bir resesyon yaratması olasılığının daha düşük olduğunu da savundu.

Buna karşın Soros, "Tehlike, ABD korumacılığı dahil olmak üzere, ondan kaynaklanabilecek siyasi gerilimlerin küresel ekonomiyi altüst etmesi ve dünyayı bir resesyona veya daha kötüsüne sürüklenmesi olasılığı" yorumunu yaptı.