kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rakıcılar, İskoç viski lobisine karşı birleşti

ÖTV artışı olasılığı üreticilere dernek kurdurdu. Dernek Başkanı Yorgancıoğlu, "İskoç viski lobisi bastırıyor. Biz de direneceğiz" dedi..
Türkiye'de alkollü içki üreticileri, Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) çatısı altında bir araya geldi. Başkanlığını Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu'nun yaptığı dernek, AB'nin rakıdaki vergi yükünün artması sonucunu doğuracak olan "alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergileme"de ısrar etmesine karşı, rakı üreticileri olarak "milli içki rakıyı" korumak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

RAKI 50 YTL OLUR
Üyelerini Mey, Efe, Sarper, Anadolu ve Burgaz Alkollü İçkiler'in oluşturdubir araya gelerek kurulan GİSDER dün düzenledikleri tanıtım toplantısında, müzakere sürecinde AB'nin rakıdaki vergi yükünün artması sonucunu doğuracak olan "alkollü içkilerde alkol derecesine göre vergilemede" konusuna karşı birlikte mücadele edeceklerini kaydetti. Toplantıda konuşan Yorgancıoğlu, başta geleneksel Türk alkollü içkiler olmak üzere tüm distile alkollü içki sektöründe sinai ve ticari faaliyetin gelişimi ve sektörün koordinasyonuna katkıda bulunmak; geleneksel Türk içkilerini Avrupa ve uluslar arası alanda tanıtmak; meslek, teknik dayanışma ve gelişmeyi sağlamak amacıyla GİSDER'i kurduklarını söyledi.

FİYATI KİM BELİRLEYECEK?
Şimdi 20-26 YTL ve üzerinde satılan 70'lik rakının fiyatın olası vergilendirmeyle birlikte, 50 YTL civarına çıkabileceğini dile getiren Yorgancıoğlu, "Gündeme gelen vergilendirme sistemi ile bir anlamda rakının fiyatının Brüksel tarafından belirlenmesinin önünün açılmış olmasıdır. Nasıl Uzo'nun fiyatını Yunanistan belirliyorsa, rakının fiyatını Türkiye'nin belirlenmesi doğal ve akla uygun yoldur. Belirlemenin AB merkezinden yapılması sakıncalı" dedi. Türkiye'nin milli içkisi rakının, viski ile aynı şekilde vergilendirme konusunun İskoç Viski Derneği tarafından AB nezdinde gündeme getirildiğini vurgulayan Yorgancıoğlu, GİSDER olarak kendilerinin de Brüksel'de lobi çalışmalarına başlayacağını bildirdi. Yorgancıoğlu, hükümetin Brüksel'de baskıya direnmesine yardım edeceklerini belirtti.