kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kayıtdışı ekonomiyle mücadelede her geçen sene hızla başarılı olundu"

Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi kayıp ve kaçağıyla ekonomide kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla yoğun vergi denetimlerini sürdürdüklerini ve daha etkin mücadele için gelir idaresinin yeniden yapılandırıldığını belirtti.

Unakıtan, kayıtdışı ekonomi ile mücadelede her geçen sene artan hızla başarılı olunduğunu ifade etti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in kayıtdışı ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Yılmaz Ateş soru önergesinde, "Fiş ve fatura alınmamasının kayıt dışılığı ne oranda etkilediğini ve söz konusu uygulamanın yarattığı vergi kayıplarının önlenmesi için ne tür tedbirler alındığını" sordu.

Unakıtan, ekonomide kayıtdışılığın önlenmesi amacıyla, mutat vergi incelemelerinin yanı sıra yol denetimleri ve belirlenen sektörlerde yoğun vergi denetim faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. Unakıtan, yapılan denetimler sonucunda, vergi dışı faaliyet gösteren mükelleflerin kayıt altına alındığını ve buna bağlı olarak matrah farkları ortaya çıktığını belirtti. Unakıtan, yanıtında şu görüşlere yer verdi:

"Kayıtdışı ekonomi ile daha etkin mücadele edilebilmesi için akaryakıt pompalarına ödeme kaydedici cihaz takılması, akaryakıt dağıtım şirketlerinin depolarına on-line olarak takibe imkan sağlayan sayaçlar takılması, belli bir miktarı aşan ödemelerin bankacılık sisteminden geçirilmesi zorunluluğu getirilmesi, veri ambarı kurulması, T.C. kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılması gibi bir takım idari tedbirlerle de kayıtlı ekonomiye geçiş süreci başlatılmıştır."

Unakıtan, kayıtdışılığın önlenmesi için vergi sisteminin basitleştirilmesi, vergi oranlarının aşağıya çekilmesi, istisna ve muafiyetlerin daraltılması yönünde önemli adımlar atıldığını belirtti. Unakıtan, "Söz konusu çalışmaların ilk sonucu olarak, yeniden yazılan Kurumlar Vergisi Kanunu 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Diğer kanunların yazımı çalışmaları da hızla sürdürülmektedir" dedi. Unakıtan, yapılan çalışmaların, kayıtdışına yönelik ortamı iyileştirmeye ve bu konudaki mazeretleri ortadan kaldırmaya yönelik düzenlemeler olduğunu belirtti.

(ANKA)