kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ağız kokusu sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor

CHA
Yeni Haber
Ağız kokusunun sadece hastalık sonucu ortaya çıkmadığını belirten uzmanlar, dil üzerinde biriken bakteriler, diş eti ve diş destek dokularının iltihabı, diş çürüklerinin yanı sıra, uzun süren kulak burun boğaz enfeksiyonları, sindirim sistemi hastalıkları (mide ülseri), karaciğer, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığına dikkat çekiyor..
Acıbadem Bursa Hastanesi'nden Dişhekimi Beyhan Kasapoğlu ve Acıbadem Kocaeli Hastanesi'nden diş hekimi Mehtap Uysal, ağız kokusu konusunda en çok merak edilen konulara açıklık getirdi.

Ağız kokusuna neden olan hastalıklar hakkında bilgi veren Acıbadem Bursa Hastanesi'nden diş hekimi Beyhan Kasapoğlu, "Ağız kokusu sadece hastalık sonucu ortaya çıkan bir olgu değildir. Ağız içi ve ağız dışı kaynaklı olmak üzere iki başlık altında incelenebilir. Çoğunlukla ağız içi sebeplerden kaynaklanır. Ağız içi sebepler başlıca dil üzerinde biriken bakteriler, diş eti ve diş destek dokularının iltihabı, diş çürükleridir. Ağız dışı sebepler ise, uzun süre devam eden kulak burun boğaz enfeksiyonları (sinüzit, bademcik iltihabı). Sindirim sistemi hastalıkları (mide ülseri) Karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi hastalıklardır." dedi.

Kasapoğlu, ağız kokusunun tedavisinde koku ağız kaynaklı ise öncelikle ağız hijyeninin üst seviyeye çıkartılması gerektiğini söyledi. Kasapoğlu, şu önerilerde bulundu: "Diş ve diş etlerinin günde en az iki kez fırçalanması, dil üzerindeki bakterilerin fırçalanması, diş hekimi tarafından diş ve dişeti tedavilerinin yapılması gerekiyor, özel gargaralar da kullanılabilir, ağız dışı kaynaklı olanlarda, daima altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile ortadan kaldırılabilir."

"AĞIZ KOKUSU KİŞİDE ÖZGÜVEN KAYBINA YOL AÇAR"

Acıbadem Kocaeli Hastanesi'nden diş hekimi Mehtap Uysal ise, ağız içi nedenlere ağız dışı nedenlerinde eşlik etmesi halinde kokunun oldukça şiddetli olacağını kaydetti.

Şiddetli ağız kokusunun hastanın psikolojisini etkilediğini ve kişide özgüven kaybına yol açtığını ifade ederek, şunları dile getirdi: "Ağız kokusunu kişi kendisi ya da yakınları fark edebilir. Diş hekimine başvuran hastaların çoğu kendisi ve yakınları tarafından fark edilen bir kokudan bahseder. Seyrek aralıklarla da ortaya çıksa bile bu durum hastayı doktora getiren en önemli nedendir. Buna karşın kişinin bunun farkında olmaması veya farkında olup tolore etmesi de mümkündür."

Uysal, ağız kokusu olan insana bunun direkt söylenmesinin sakıncalı olabileceğini vurguladı. Uysal, ayrıca eğer hasta başka bir konu için doktora gelmişse, doktorun hastanın dikkatini bu konuya çekmesi, ya da sosyal ortamda yakınlık derecesi bulunan insanların bu konuyu hatırlatmasının yararlı olacağını sözlerine ekledi.