kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kuraklığın hükümete faturası 264.5 milyon YTL

Yeni Haber
2007 yılı içinde kuraklıktan zarar gören 545 bin çiftçiye toplam 264.5 milyon YTL ödeme yapıldı.

Su tasarrufu sağlamak amacıyla yaşama geçirilen damla sulama ve yağmurlama projesi kapsamında 8 bin 210 çiftçiye faizini hükümetin karşılayacağı 112 milyon YTL kredi verildi.

2007 yılında yaşanan kuraklığın hükümete faturası ağır oldu. Çiftçilere yapılan ödemelerin yanı sıra kuraklıkla mücadele kapsamında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu olan çiftçilerin borçları da 1 yıl süreyle ertelendi. Kuraklığa karşı gerekli tedbirleri almak üzere 2007 yılında "Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu" oluşturulurken "Tarımsal Kuraklık Eylem Planı" da hazırlandı.

DAMLA SULAMA İÇİN 112 MİLYON

Su kaynaklarının daha etkin ve ekonomik kullanımı amacıyla da birçok çalışma başlatıldı. Modern sulama yatırımlarının desteklenmesi kapsamında 2 bin 337 projeye 66 milyon YTL hibe desteği verildi.

Damla sulama ve yağmurlama sulama sistemlerine sübvansiyonlu kredi sağlanması kapsamında bugüne kadar Ziraat Bankasınca 13 milyon YTL kredi kullandırıldı. Ayrıca damla sulama ve yağmurlama sulama sistemlerine yatırım yapan çiftçilere Ziraat Bankası tarafından 5 yıla kadar sıfır faizli kredi desteği verilmeye başlandı. Faizini çiftçiler adına Hükümetin karşıladığı bu sistemle 8 bin 210 üreticiye 112 milyon YTL kredi kullandırıldı.

KURAKLIĞA YÖNELİK 6 PROJE

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarımsal kuraklığa yönelik yürüttüğü faaliyetler kapsamında 6 projeyi hayata geçirdi.

Bu amaçla başlatılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sulu Tarım Alanlarında Sulama Tekniği ve Mekanizasyon Projesi, Bitkisel Araştırma Projesi, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Projesi, Tarımsal Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Araştırmaları Projesi, Rekolte Tahmin ve Kuraklık İzleme Sistemi Projesi ve Bitkisel Kuraklık Test Merkezi Projesine 2008 yılı bütçesinden toplam 4.6 milyon YTL ayrıldı.

(ANKA)