kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Orta kulak iltihabını hafife almayın

CHA
Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi ve çocuk hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Ramazan Canural, orta kulak iltihabının çocuklarda ağır işitme kaybına yol açarak konuşma gelişimini bozabileceğini bildirdi..
Orta kulak iltihabının teşhis ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Canural, çocuklarda en sık görülen hastalıklar arasında yer aldığını ifade etti. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıkça görüldüğü kış ve ilkbahar aylarında orta kulak iltihaplarının da arttığını kaydeden Canural, "Şiddetli kulak ağrısı yapıp iltihap bazen diğer organları da etkileyebilir. Ayrıca kulakta tıkanıklık, basınç hissi, burun akıntısı ve ateş görülebilir." dedi.

Ağrıyı tanımlayamayacak kadar küçük çocuklarda huzursuzluk ve ağlama görüldüğünü anlatan Başhekim Canural, "Bunun yanı sıra çocuklar, hasta kulağını çekiştirir. Ayrıca ağrımayan ancak işitme kaybına sebep olan orta kulakta sıvı birikimiyle karakterize edilen kronik bir iltihap türü de mevcuttur. Bunda önce ilaç, yetersiz kaldığı takdirde ise küçük bir tüpün kulak zarına takılmasıyla tedavi yapılabilir. Uygun tedaviyle iltihap ve orta kulaktaki sıvı kaybolur, işitme tamamen normalleşir." şeklinde konuştu.

Tedavi edilmezse işitme kaybının kalıcı hal alabileceğini de kaydeden Canural, şunları söyledi: "Anne ve babaların bu konuda dikkatli ve bilinçli olması gerekir. Çocuklarında açıkladığımız belirtilerden kulakta ağrı, huzursuzluk, işitme azlığı ve ateş görüldüğü durumlarda hastaneye başvurmaları önemlidir."