kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Balıkçı ''bolluğa'' sevinemedi

Yeni Haber
Tezgahları dolan balıkçılar, artan arza karşın talep azlığına bağlı fiyatlardaki düşüş nedeniyle ''bolluğa'' sevinemedi.

Adana Balıkçılar Pazarında sezon başından bu yana satış sıkıntısı yaşayan esnaf, tüm umutlarını bağladıkları soğuk havayla birlikte hayal kırıklığı yaşıyor,

Çarşıda 30 yıldır balıkçılık yapan Muhsin Balıkçı, son günlerde etkili olan soğuk hava ile balıkta bolluk yaşandığını, ancak bu bolluğun kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Balık bolluğunun, fiyatların da düşmesine yol açtığını belirten Balıkçı, sezon başına göre, fiyatlarda yüzde 50'ye varan gerileme olduğunu bildirdi.

Önceki yıllara göre balık tüketiminin az olduğunu anlatan Balıkçı, ''Bu sezon satışlarda umduğumuzu bulamadık. Özellikle son günlerde Karataş ve Yumurtalık dalyanlarından pazara yoğun şekilde balık geliyor. Soğuk havalarda yaşanan balık bolluğu bizleri yüzünü güldürüyor, ancak bu kez arz-talep dengesizliği yaşanıyor. Tüketimin de yetersiz olması nedeniyle binbir umutla avladığımız balıklar elimizde kalıyor'' dedi.

Balık fiyatlarının yarıya düşmesine rağmen talebin yetersiz olduğunu vurgulayan Balıkçı, pazarda Kefal'in 8 YTL'den, 4 YTL'ye, İstavrit'in 5 YTL'den, 2 YTL'ye, Levrek'in 8 YTL'den, 5 YTL'ye, Hamsi'nin 4 YTL'den 2 YTL'ye, Çupra'nın 8 YTL'den, 5 YTL'ye kadar düştüğünü söyledi.

SOĞUK HAVA VE BALIK BEREKETİ

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik ise soğuk havalarda balık miktarının artmasının beklenen bir sonuç olduğunu belirtti.

Cicik, ''Denizde, avlanma yasağı olan kıyı kesimleri, iç kesimlerden daha hızlı soğur. Son günlerde, Sibirya soğuklarının yanı sıra deniz suyu sıcaklığı da düştü. Bu nedenle av yasağının olduğu kıyı kesimlerdeki balıklar, av yasağının olmadığı iç kesimlere geçtiler. Açıkta, taban suyu soğuk olmadığı için yasak bölgeden uzaklaşıp buraları tercih eden balıklar, balıkçıların ağlarına daha çabuk takıldılar'' şeklinde konuştu.

AA