kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

ABD'de Türkiye'nin iki katı oto satılıyor

ABD, dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerinden biri. Hatta öyle büyük ki, ülkenin tamamı aslında bir kıta. Böyle olunca, yerleşim alanları da birbirinden uzakta, herhangi bir arazi sıkıntısı yaşanmadan kurulmuş. Ülkenin yüzölçümünün büyüklüğü ve yerleşim alanlarının birbirinden uzak olması, ABD'yi bir otomobil ülkesi haline getirmiş . Çünkü, bu ülkede yaşayabilmek için otomobil şart. Alışveriş merkezleri ve restoranlar şehir dışında otoyolların etrafına kurulmuş. Bu yüzden otomobil sahibi olmayanın bir yerden bir yere ulaşması mümkün değil . Tabii ki bu her eyalet için geçerli değil. Daha büyük kentlerde toplu taşıma araçları yaygın olarak kullanılıyor. Ancak ben Detroit gibi sanayi kentlerinden söz ediyorum.
Bütün bu şartlar ABD'yi dünyanın en çok otomobil satılan ülkesi haline getiriyor. ABD'de yılda 20 milyon adet otomobil satılıyor. Yani her yıl 20 milyon yeni araç trafiğe çıkıyor . Ülkedeki toplam araç sayısı ise 250 milyon adet. 2020'de ABD'deki motorlu taşıt sayısı 288 milyon ve 2030'da ise 312 milyon adet olacağı tahmin ediliyor.
Bir dönem küçük Amerika benzetmesi yapılan Türkiye'de ise yılda ortalama 600-700 bin araç satılıyor . Toplam araç parkı ise 13 milyon civarında. Bu rakamlara göre Türkiye'nin küçük Amerika olma şansı yok. Fakat Türkiye'de de toplu taşıma sorunları nedeniyle bir yerden bir yere gidebilmek için ABD'deki gibi otomobil sahibi olmak şart.