kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Moskova 300 bin yabancı işçi istiyor

Yeni Haber
Rusya'nın başkenti Moskova şehir yönetimi 2008 yılı için 300 bin yabancı işçiye ihtiyaç duyulduğunu açıkladı...
Ria Novosti Haber Ajansı, kenteki çalışma alanlarının 2008 yılında daha da artacağına dikkat çekerek, hükümetin Rusya'ya vize ile giriş sağlayan ülkelerden 50 bin, vizesiz giriş yapan ülkelerden de 250 bin işçi almayı planladığını açıkladı. Yapılan açıklamada sektörlere göre ihtiyaç duyulan işçi rakamları şöyle:

İnşaat: 120 bin
Tüketim sektörü: 60 bin
Ulaştırma: 13 bin
Temizlik ve çevre düzenleme: 10 bin
Bilim ve sanayi: 7 bin
Diğer sektörler: 60 bin
Yedek: 30 bin

Moskova'da 2007 yılı sonunda 1 milyon yabancı işçi kayıtlara girerken bunların ancak 470 bini resmi çalışma izini alabildi. Bunlardan da ancak 126 bininin kayıtlı olduğu yerde çalıştığı belirtiliyor.

Ülkede 2007 yılının 15 Ocak ayında uygulamaya konulan göçmen yasası ile marketlerde, pazarlarda ve sokak aralarında bulunan kiosklarda (büfe) çalışan yabancıların sayısı yüzde 40 oranında kalmasını öngörüyordu. Yasa 1 Nisan'dan itibaren de tüm yabancı işçilerin bu sektörlerde çalışmasına yasak getirmişti. Yasa koyucular pazar, market ve kiosk çalışanlarına bir düzen getirmeyi ve aynı zamanda artan etnik suçların da azaltılmasını hedeflediklerini savunmuştu. Ancak uygulamaya konulan yasa yabancıların iş bırakmasına sebep olurken, yetkililer pazarlarda oluşan işçi açığını dolduramamıştı.

Federal Göçmen Servisi verilerine göre her yıl Rusya'ya 20 milyondan fazla insan geliyor. Bunların en az yarısı da gayrı resmi yollardan Rusya'da kalarak çalışmak istiyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından iş imkanı her geçen gün artan Rusya Federasyonu bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor. Ancak resmi işlemlerin fazlaca komplike olması nedeni ile işçilerin büyük çoğunluğu kaçak olarak çalışmayı tercih ediyor. 2005 rakamlarına göre yıl içerisinde göçmen yasasının ihlali anlamına gelen 1,5 milyon olay gerçekleşti. 57 bin gayrı resmi işçi de sınır dışı edildi.