kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küresel çelik sanayiinde yavaşlama beklentisi

Yeni Haber
Küresel çelik sanayinde 2001 yılından bu yana ilk kez yavaşlama yaşanabileceği belirtildi.

Dünyanın çelik üretiminde en büyük kuruluşu olan Duferco, küresel çelik sanayinin 2001 yılından bu yana ilk kez bu yılın ikinci yarısında uzun bir yavaşlama süreci ile karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü.

Merkezi İsviçre'de olan Duferco sahibi ve başkanı Bruno Bolfo, Financial Times gazetesince yansıtılan açıklamalarında, küresel çelik sanayinde 2001 yılından bu yana ilk defa uzun sürecek bir yavaşlanın yaşanabileceğini söyledi.

Kredi sorununa "gecikmiş bir tepki" olarak "daha düşük fiyatların ve daha zayıf talebin" beklenebileceği"ni söyleyen Bolfo, "Finansal hizmetler sektörüne ait raporları gördüğünüzde kaygılı olmak lazım. Çelik üzerinde etkisinin olmayacağını düşünmek zordur" diye konuştu.

Buna karşın Bolfo, çelik sanayi için "birçok olumlu işaretler"in de bulunduğunu, bunların da, dünya ekonomisindeki genel bir yavaşlamanın sektör üzerindeki etkisini azaltabileceğini söyledi. Çin ve Hindistan'ın talep yönünden güçlü olmayı sürdürdüğünü ifade eden Bolfo, ABD dahil, ulaştırma ve enerji gibi sektörlerdeki talebin de hala güçlü olduğunu da kaydetti.

Financial Times de, çelik sanayinin yavaşlayacağı kaygılarına, dünyanın dördüncü büyük çelik üreticisi Posco'nun, kısmen paslanmaz çelik talebinin azalmasının etkisi ile de 2007 yılının dördüncü çeyreğinde karında yüzde 20'lik bir düşüş olduğunu açıklamasının katkıda bulunduğu yorumunu yaptı.

Son haftalarda yatırımcıların, dünya çelik sanayi konusundaki endişelerini ortaya koyduklarını kaydeden gazete, küresel çelik endeksinin de, dünya işlem gören şirketler endeksinin oranı ile Ekim'den bu yana yüzde 4 gerileme gösterdiğine dikkat çekti.

(ANKA)