kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kemal Unakıtan

Leasing'ci için geri adım yok, makinede indirim yapılacak

RAHİM AK
Maliye Bakanı Unakıtan, "Leasing sektöründeki KDV artışında geri adım yok" derken, makine kiralamasında vergi oranının kademeli olarak yüzde 1-8'e çekileceği öğrenildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Leasing'ci için geri adım yok, makinede indirim yapılacak
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, leasing sektöründe verginin yüzde 1'den yüzde 18'e kadar çıkarılmasında geri adım atmanın mümkün olmadığını söyledi. Maliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise yüzde 18 verginin leasing şirketleri için geçerli olacağı ancak reel sektörün maliyetlerini aşağı çekmesinde yardımcı olan makine kiralamasındaki vergi kademeli olarak yüzde 1 ila yüzde 8'e çekilecek. Unakıtan, leasing'de haksız bir durum olduğunu belirterek, "Bu bardağı peşin satın alırsan yüzde 18, leasing'le alırsan yüzde 1. Böyle adaletsizlik olmaz" dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen bilgi teknolojileri proje yarışmasının ödül töreninde konuşan Maliye Bakanı, geçici olarak getirilmiş bir müesseseyi kalıcı hale getirmek suretiyle büyük adaletsizlikler işlendiğini, buna göz yummalarının mümkün olmadığını belirterek, "Dolayısıyla eski sisteme dönmemiz mümkün değil" dedi. Burada geriye dönük bir uygulama yapmalarının, kazanılmış hakları yok saymalarının asla mümkün olmadığını dile getiren Unakıtan, şunları kaydetti: "Bazı makinelerde, bunların başında tarım makineleri gelir, vergiyi de indirmek isteriz, ama indirirsek herkese indireceğiz. Bir şeyi yaparken herkese yapmalısın yoksa ayrıcalık yapmamız mümkün değildir. Yeni dönemde vergilerdeki ayrıcalıklar giderek son bulacaktır. Bunu bilmelisiniz. Adalet dönemi başlıyor."

AYRICALIKLARA SON
Ayrıcalıklara son vereceklerini kaydeden Unakıtan, "Uygulama herkese eşit. Onun için kafalarda bir soru kalmasın. Geriye dönüş yok. Ayrıcalıklar yok. Geriye dönük bir uygulama asla olamaz. Vergilerde bazı indirimler olacak ama herkese olacak. Onunla ilgili Maliye Bakanlığı'nda çalışmalar devam ediyor" diye konuştu. Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2008'den geçerli olmak üzere, leasing işlemlerinde yüzde 1 olan katma değer vergisini, ticari araçlar için yüzde 8'e, makine ve teçhizatlar için de yüzde 18'e çıkarmıştı.
Haberin fotoğrafları