kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Asistanlardan YÖK Başkanı Özcan’a tepki

Yeni Haber
Türkiye üniversitelerinde çalışan araştırma görevlilerinin özlük haklarını savunmak amacıyla başlattıkları "Asistan Girişimi", YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın araştırma görevlilerinin kadrolu ve maaşlı istihdam edilmelerine ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

Asistan Girişimi tarafından hazırlanan "www.asistanlar.org" adlı internet sitesinde yayınlanan bildiride, "YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, yıllardır başta iş güvencesi olmak üzere sayısız sorunla boğuşan biz asistanların, tam da bu sorunlarımızı dile getirmek üzere kapısını çalmaya hazırlandığımız bir dönemde yaptığı açıklamalarla akademide derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır" denildi.

Prof. Özcan'ın basına yansıyan açıklamalarında, araştırma görevlilerinin kadrolu ve maaşlı istihdam edilmelerinden yakındığına dikkat çekilen yazıda, YÖK Başkanı'nın bunun yerine burslu sisteme geçilmesi ve kadrolu istihdamın akademik başarısızlık halinde üniversiteden ilişiğin kesilmesine yönelik önerileri de eleştirildi.

SOSYAL GÜVENCELERİMİZ KALDIRILMAK İSTENİYOR

YÖK Başkanı'nın sözlerinin güvencesiz ve keyfi koşullarda çalıştırılan asistanların mevcut konumunu daha da geriye götürecek öneriler içerdiğine vurgu yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Prof. Özcan'ın önerileri, asistanlara lisansüstü eğitim süresince verilen düzenli maaş, sağlık ve sosyal güvenlik gibi hakların tamamen ortadan kaldırılmasını hedeflemektedir. YÖK Başkanı akademik başarıyı teşvik ettiğini iddia ederek biz asistanların iş güvencesi sorununu tamamıyla çarpıtmaktadır. Üniversitede iş güvencesinin tümüyle ortadan kaldırılması fikri, hem akademik hayata hem de bilimsel çalışmaya yabancı olan işletme/işveren/çalışan ilişkilerini hakim kılma çabasından başka bir şey değildir."

(ANKA)