kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İslam Oyunları'na Bakan engeli

Bülent AYDEMİR / ANKARA
2013'te Diyarbakır'da yapılması öngörülen İslam Oyunları'ndan vazgeçildi. Bunda "türban tartışmaları" ve Bakan Başesgioğlu'nun "Türkiye'nin imajına zarar verir" düşüncesi etkili oldu..
Hükümet, Türkiye'nin tanıtımı ve dünyadaki itibarı açısından devrim niteliğinde bir karar aldı. Mehmet Ali Şahin'in spordan sorumlu olduğu dönemde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün "İslam Oyunları'nın Diyarbakır'da yapılması" projesinden vazgeçildi. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, "türban tartışmaları" ve "Türkiye'nin imajına zarar verir" düşüncesiyle bu oyunlara adaylığı veto etti.

2009'A İRAN TALİP
2005'te Suudi Arabistan'da yapılan İslam Oyunları'na, türbanlı kadın sporcuların katılımıyla ilgili tartışmalar damgasını vurmuştu. 4 yılda bir yapılan İslam Oyunları'na 2009 için İran talip oldu. 2013 yılındaki oyunların Diyarbakır'da yapılması için girişimlerde bulunulması planlanmıştı.

27 YIL ÖNCE İZMİR'DE YAPILDI
37 ülkeden 10 bin sporcunun katılacağı İslam Oyunları için Diyarbakır ve yeni ilçelerine 100 trilyonluk yeni spor tesisleri yapılması öngörülüyordu. Ancak Başesgioğlu, göreve gelip konuyu inceledikten sonra projeye onay vermedi. Başesgioğlu, bu konudaki talimatını verirken, "Sporda yasak, engelleme, sınırlama olmaz. Bu tür tartışmaların içine girmek istemiyoruz. Talip olacaksak büyük olimpiyatlara talip olmalıyız" diyerek hedefi yüksek tuttu. 27 yıl önce ilk kez İzmir'de uluslararası kurallara uygun olarak yapılan İslam Oyunları 1995'te Suudi Arabistan'da yapıldı ancak kadın sporcular organizasyon dışı bırakıldı. O dönemde spordan sorumlu bakan olan Mehmet Ali Şahin, "kadın sporcuların türbanla yarıştırılması" gibi uygulamalardan söz edilince tavır koymuş ve "Bayan sporcuların tesettüre girmesi gibi durum söz konusu ise bayan sporcu götürmeyiz" demişti. Türkiye bu oyunları üstlenseydi kadın sporcular da uluslararası kurallara uygun olarak sınırlama getirilmeden yarışacaklardı.