kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dönercileri sevindiren buluş: KebabJet

Yeni Haber
Döner ocağının karşısında saatlerce döner kesme derdi, Avustralya'daki gurbetçi Musa Köseömür'ün yeni icadı ''KebabJet'' ile sona eriyor.

Ülkemizde çoğu ailenin geçim kaynağı olan döner kebap sektörü, işin kazancıyla birlikte haliyle zorluğunu da beraberinde getiriyor. Dört mevsim devam eden ve yaz sıcağında doruğa ulaşan döner kebabını kesme derdi, Musa Köseömür ve oğlu Erdem Köseömür'ün icat ettiği yeni buluş olan ''KebabJet'' ile tarihe karışıyor.

Asıl mesleği tabela ressamlığı olan Musa Köseömür, 1980 yılında Kırşehir'in Kaman ilçesinden Avustralya'ya Turist olarak gelmiş, tabela ressamı olması dolayısıyla Avustralya hükümeti tarafından oturum izni verilmiş. Avustralya'ya yerleşmesinin ardından halen devam ettirdiği tabela ressamlığı, reklam, tanıtım afişleri ve ışıklı tabela işini yapan Musa Köseömür, bu mesleği oğlu Erdem ile birlikte sürdürüyor. Musa Köseömür bu mesleğinin yanı sıra mekanik sistemlere karşıda bir merakı var. Hobi olarak ilgilendiği mekanik işlerini gittikçe ilerleten Köseömür, döner kebap sektörünün derdine derman olmak için, 2004 yılında bir icat üzerinde çalışmaya başlamış.

Musa Köseömür ''Robotik Döner Kesme Makinesi'' olarak tanımladığı ''KebabJet''in 1984-85'li yıllardan bu yana düşündüğü fakat maddi imkansızlıklardan hayata geçiremediği bir proje olduğunu belirtti. ''Multipicture'' diye adlandırılan ve fotoğrafçıların kullandığı, resimlerin bir makara düzeneği üzerinde akmasını sağlayan makineyi daha önce bulduğunu belirten Köseömür, sıcağın karşısında kebapçıların çektiği zorlukları gördükten sonra ''KebabJet'' fikrinin şekillendiğini ifade etti.

2004 yılında projeye başladığını belirten Köseömür, 2005 yılında ise ''KebabJet''in patentini aldığını söyledi. Köseömür, 3 yıldır üzerinde çalışılan kebap kesme makinesinin defalarca denendiğini ve gelinen son noktada kusursuz çalışan bir icat elde ettiklerinin altını çizdi. Uzaktan kumanda veya elle kontrolü mümkün olan ''KebabJet''in kesim süresi ve pişirme süresi, 1 saniyeden 30 dakikaya kadar ayarlanabiliniyor.
Buluşun sağlık açısından da önem arz ettiğini belirten Köseömür, başında beklemeden otomatik olarak kesme işlemini gerçekleştiren "KebabJet"in, döneri kesen kişinin hasta olması durumunda ağız yoluyla bulaşacak hastalıkları da büyük oranda önleyeceğinin söyledi.
Şu anda kendilerine gelecek olan talepleri karşılayabilir durumda olduklarını ifade eden Musa Köseömür'ün oğlu Erdem, 1 ila 2 ay içerisinde verilen siparişleri teslim ettiklerini belirtti. Erdem Köseömür, kolay bir şekilde döner ocağına monte edilen ''KebabJet''in temizliğinin de kolay bir şekilde yapıldığını söyledi.

Türklerin en yoğun yaşadığı yerlerden Sydney'in Auburn semtinde ilk olarak halka açık tanıtımının yapıldığı M Brothers Kebab çalışanlarından Abdussettar Olgun, ''KebabJet'' ilk tanıtımının kendi dükkânlarında yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Çok kullanışlı bir alet. Döner yanacak diye bir endişemiz olmuyor. Açma ve kapamanın haricinde hiç bir müdahaleniz olmuyor. Döneri çok düzgün bir şekilde kestiği için ilerleyen saatlerde yine kalıp halinde oluyor ve hep aynı oranda kesilmiş görünüyor. Dönerin kalan son kısmını kesmek her zaman problem olur ve aşağıya indirerek pişirilir. KebabJet ile artık bu sorun da ortadan kalkıyor. Müşteriye et yetiştirmek, üzerindeki ayarlar yapıldıktan sonra çok basit hale geliyor. Kesimle uğraşmadığınız için müşterinizle ilgilenme ve onunla sohbet etmeye daha çok vaktiniz oluyor dedi.