kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gözler New Hampshire'da

Yeni Haber
Amerika'nın New Hampshire eyaleti sakinleri, ABD Başkanlık seçimine partilerin hangi adaylarla katılacaklarını belirleyen önseçim için bugün sandık başına gidiyor. New Hampshire önseçimleri, 1952 yılından beri başkan adaylığı yarışının ilk büyük durağı olarak, oldukça belirleyici sonuçlara yol açıyor. 1972 yılından beri ilk sınav haline gelen Iowa delege seçimleri (caucus) ile beraber, başkan adaylığı yarışında, adayların kampanyalarının en fazla yoğunlaştığı eyalet önseçimi.

Amerikan siyasi geleneğinde çok adaylı başlayan başkan adaylığı önseçim yarışı, genellikle New Hampshire önseçiminden sonra iki ya da üç adaylı hale geliyor. Iowa ve New Hampshire'da gereken desteği alamayan adaylar, genellikle yarıştan çekiliyor. Bunun sonucu olarak da, ülkenin diğer birçok eyaletinde önseçim heyecanı genellikle New Hampshire seçiminden sonra başlıyor. Ancak siyasi gözlemciler bu yıl birçok eyaletin seçimlerini 5 Şubat gününe alması dolayısıyla, adayların bir kısmının en azından 5 Şubat gününe kadar dayanmaya çalışabileceğine de dikkat çekiyor.

Iowa delege seçiminden farklı olarak, New Hampshire önseçiminde halk doğrudan istediği iki partiden birinin adayı için oy kullanıyor. Bu da, özellikle Demokrat Parti'de seçim yarışında ilk kez bir adayın halktan ne kadar oy aldığını göstermesi açısından önemli. Eyaletin yüzde 40'ının bağımsız seçmenlerden oluşması da, eyaleti başkanlık seçimi açısından Iowa'dan daha belirleyici bir konuma getiriyor. Aday adayları, sadece kendi partililerini değil, bağımsız seçmenleri de kendileri lehine oy vermeye ikna etmeye çaba harcıyor.

DEMOKRAT PARTİ'DE SON ANKETLER "OBAMA" DİYOR


New Hampshire eyaletinden bugün yapılacak önseçim öncesi yapılan son anketlerde, Obama'nın farklı şekilde önde olduğu görüldü. Yakın zamana kadar eyaletteki tüm anketlerde önde bulunan Hillary Clinton'ın, Iowa'daki mağlubiyet sonrası, New Hampshire'da zorlanacağı yorumu yapılıyor. USA Today gazetesi ve Gallup işbirliğiyle yapılan kamuoyu yoklamasına göre Obama, Clinton'a 13 puanlık fark atarak, yüzde 41'e 28 önde bulunuyor.

Tıpkı Iowa'da olduğu gibi New Hampshire'da da yarışı ikinci bitirerek, Obama ile baş başa kalmayı hedefleyen John Edwards ise yüzde 19 desteğe sahip görünüyor. Eyaletin en büyük televizyonu olan WMUR TV'nin CNN ile ortak anketinde de Obama yüzde 39 oyla, yüzde 29 oy alan Clinton'ın açık farkla önünde bulunuyor.

McClatchy-MSNBC anketine göre de, Obama eyalette yüzde 33 destekle, yüzde 31 oy alan Clinton'ın önünde bulunuyor. Siyasi gözlemciler, ABD'nin ilk kadın başkanı olmak isteyen Clinton'ın, New Hampshire'da yenilmesi halinde, bundan sonraki eyaletlerde de oldukça zorlanacağı yorumunda bulunuyor.

Obama'nın ise, Demokrat Partili rakiplerinin, kampanya bölgelerinde "Amerikan halkı bir siyahı ABD başkanı seçmeye hazır değil" imalı propagandasını, her ikisi de yüzde 90 çoğunlukla beyazların yaşadığı eyaletlerde aldığı başarılarla aşacağı tahmin ediliyor.

ROMNEY DE GERİLEDİ

Öte yandan anketler, Cumhuriyetçi Parti'de uzun süredir New Hampshire'da yarışı önde götüren Masschusetts eski Valisi Mitt Romney'in de, Hillary Clinton gibi eyaletteki liderliğini kaybettiğini gösteriyor. 2000 yılında da George Bush'a karşı eyaleti kazanan Arizona Senatörü John McCain, yüzde 34 oyla ilk sırada yer alırken, Mitt Romney yüzde 30 ile ikinci sıraya geriledi.

CNN-WMUR anketinde de, McCain yüzde 33 ile birinci sırada bulunurken, Romney yüzde 27 ile ikinci oldu. Rudy Giuliani yüzde 14, Iowa galibi Mike Huckabee yüzde 11 ve Ron Paul ise yüzde 9 destek aldılar.