kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cenk Uygur

'Bugün kazanan başkan'

GÖKÇEN KESGİN
ABD'nin ilk düzenli canlı yayın yapan internet TV'si 'Jön Türkler'in sahibi Cenk Uygur'la bugünkü ön seçimi konuştuk. Başkan Bush'a sert muhalefetiyle geniş kitle edinen Uygur, "Hillary tek seferde devrilmez" diyor..
ABD'de 2008'de yapılacak başkanlık seçimleri için ön elemeler tüm hızıyla devam ederken, bir muhalif Türk radyocu da seçimin nabzını tutuyor... Başkan Bush'u ağır eleştiren radyo şovları ve internet televizyonuyla seçmenleri etkiliyor. Seçim bölgelerinden canlı yayın yapan, ABD'nin ilk muhalif radyo programcısı Cenk Uygur, Iowa eyaletindeki adaylık yarışını da yakından izledi. Uygur'la seçimi ve Türkiye'ye etkilerini konuştuk.

'TEK VURUŞTA DEVRİLMEZ'
*
Hillary Clinton'un Barack Obama'ya yenilmesi ilk bozgunu oldu, başı dertte! Ancak Hillary çok büyük. Parası da çok. Tek vuruşta devirmek mümkün değil. En az 3 yerde yenilmesi gerekir. Şubatta yapılacak "Süper Salı" seçimlerinde Obama'nın Güney Carolina ve diğer eyaletleri alması bekleniyor. Bunların arasında bugünkü New Hampshire seçimi de var. Yani, Obama bugünkü ön seçimi kazanırsa, başkan olur! Kaybederse de yarış çekişmeli geçer. Kilit gün bugün...

'OBAMA BİZİM AVANTAJIMIZA'
*
"Bill Clinton da Iowa'da kaybetmişti Ancak sonra başkan oldu. Hillary de olabilir" yorumları doğru değil. Çünkü o zaman Iowa senatörü de seçim yarışındaydı. Bill Clinton'ın kazanması zaten beklenmiyordu. Bu doğru bir benzetme değil.

* Bill Clinton ABD için çok iyi bir başkandı, ancak eşi onun gibi değil. Ben Obama'dan yanayım. Siyahi, babası Müslüman, Kenyalı ve göbek adı Hüseyin olan birinin başkan olması ABD'nin açık fikirli olduğu mesajını verecek. Aynı zamanda zeki ve uluslararası politika dahil pek çok konuda yenilikler getirebilir.

* Türkiye açısından da Demokratlar daha avantajlı. Ermeni tasarısı konusunda Türkiye için kimin iyi olduğunu söylemek zor. Ancak bunun haricinde, kesinlikle Demokratlar Türkiye için yüzde yüz daha iyi olacaktır. Cumhuriyetçiler'in aksine onlar Ortadoğu'da artık savaş istemiyor. Obama gelirse daha da iyi. Bush'la ilgili en önemli sorun aptal olması! Bush'a "Türkiye'nin PKK sorunu" dediğinizde anlayamıyor! Akıllı bir lider Türkiye için avantaj.

TÜRKLER DEMOKRAT
*
ABD'de yaşayan Türkler eskiden Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bölünmüştü. Şimdi çoğunlukla Demokratlar'ı destekliyor. Çünkü Cumhuriyetçiler, Müslümanları düşman görüyor. Türkiye'ye ancak uluslararası bir olay olduğu zaman yer veriyoruz. Ama ben Türkiye'de yetişmiş biri olarak durumu her açıdan daha iyi anlatmaya çalışıyorum.