kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB ile değişen Türkiye

Hazal ATEŞ
Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında, Türk erkeğini "light"laştıran, maçoların yaşam alanını daraltan, kadın ve çocukları korumaya yönelik bazı düzenlemeler yapıldı..
Açık Toplum Enstitüsü'nün "100 Konuda Avrupa Birliği'nin Günlük Hayatımıza Etkileri" Raporu'na göre, AB üyeliğine hazırlanan Türkiye'nin uyum kapsamında yaptığı düzenlemeler maçoların yaşam alanlarını daralttı. Kadın ve çocukları korumaya yönelik bazı düzenlemeler şöyle:

* Erkek artık evin reisi değil: "Koca reistir" kuralı kalktı, eşlere eşit söz hakkı tanındı.

* Tacizin cezası yüzde 50 daha fazla: Tacizci, nüfuzunu kötüye kullanırsa ceza 1.5 kat artıyor.

* Kadın izin almak zorunda değil: Eşlerin meslek ve iş seçiminde izin alma zorunluluğu yok.

* Kız-kadın ayrımına son: Tecavüz ya da cinsel saldırıya uğrayanın medeni durumu, fiziksel ve ruhsal tahribatı değiştirmiyor.

* Tecavüzcü evlenerek kurtulamıyor: Mağduru kendisine tecavüz eden ile hayatını paylaşmaya zorlayan düzenleme yasadan çıkarıldı.

* Evlilik içi cinsel saldırı suç: Fiilin eşe karşı işlenmesi halinde soruşturma ve kovuşturma yapılması mağdurun şikâyetine bağlı.

* Evlilik dışı çocuğunu öldürenler: Evlilik dışı dünyaya gelen çocuğun annesi tarafından namusunu kurtarma gerekçesi ile öldürmesinde uygulanan ceza indirimi kalktı.

* Hamile kadına özel koruma: Kadının durumunu tehlikeye sokacak tüm risklerin öngörülerek engellenmesi gerekiyor.

* Çocuğunu dövmek suç: Kan bağı olsun, olmasın bir kişiye kasıtlı olarak zarar vermek, fizikselruhsal sağlığını bozmak cezalandırılıyor.

* Çocuklara cinsel taciz cezası ağır: İstismar sonucu çocuğun beden ve ruh sağlığının bozulması halinde en az 15 yıl ceza, bitkisel yaşama girme, ölümüne neden olma halinde müebbet hapis uygulanıyor. ANKARA
Haberin fotoğrafları