kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran gazda vanayı yine kapattı elektrikte kesinti gündemde

HACER GEMİCİ
İran dün sabah itibarıyla Türkiye'ye verdiği gazı kesince Botaş alarma geçti. İlk olarak kesintili tarifeyle doğalgaz kullanan şirketlere aktarılan gaza sınır getirildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
İran gazda vanayı yine kapattı elektrikte kesinti gündemde
Bir süredir kısıtlı olarak Türkiye'ye doğalgaz veren İran, dün sabahtan itibaren vanayı tamamen kapattı. Türkiye en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan İran'dan günlük 29-30 milyon metreküp aralığında doğalgaz alırken, son günlerde bu rakam 4-5 milyon metreküpe kadar gerilemişti. Ancak BOTAŞ, dünden itibaren gaz akımının tamamen durduğunu belirterek, olağanüstü önlemler yönünde adım attı. Edinilen bilgiye göre ilk olarak da kesintili tarifeden doğalgaz alan otoprodüktörlere verilen gaza sınır getirildi. Doğalgazda ortaya çıkan sıkıntı, satın alınan gazın yüzde 50'sine yakIn bölümü ile elektrik üreten Türkiye'de 'kesinti ihtimalini' gündeme getirdi. Kış aylarında elektrik tüketiminin de artması ile bıçak sırtında giden elektrik üretiminin, İran'ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı tamamen kesmesi nedeniyle sıkıntıya girebileceği ifade edildi.

10 GÜNLÜK STOK VAR
Bu arada sadece İran'dan gelen gazda problem olmadığı Rus gazında günlük 5 milyon metreküpü bulan bir azalma olduğu öne sürüldü. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Marmara Ereğlisi'ndeki depo ile Aliağa'daki LNG terminallerini devreye soktuklarını, özel gemilerle getirilen sıvılaştırılmış doğalgazla da sistemi takviye ettiklerini ifade ederken, "Peki depolardaki gaz Türkiye'yi ne kadar idare eder?" sorusuna, "Kriz yaratacak bir şey söylemek istemiyorum" yanıtını verdi. Her ne kadar Düzyol yanıt vermese de konuya yakın çevreler, yaklaşık 10 gün içerisinde sorunların başgöstermeye başlayacağını dile getirdi.

'TAHKİMİ BEKLİYORUZ'
İran'ın soğuk kış aylarında 'kendi ihtiyacıma yetmiyor' gerekçesi ile gaz kesmeyi rutine bağladığını ifade eden Saltuk Düzyol, kurum olarak şubat ayında sonuçlanmasını bekledikleri tahkim sürecine güvendiklerini söyledi. Düzyol, "Hergün doğan açığı çeşitli yollarla kapatmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki İran bu olayı rutine bindirdi, alışkanlık haline getirdi. Cezaları ödemeyi göze alarak 'kendi tüketimim arttı' deyip bizim gazımızı kesiyor. Iran'ın bu tavrını tahkime götürdük. Tahkim heyetinin şubat ayında karara varmasını bekliyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları