kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'HATIRALARIMI YAZIYORUM' Annesi Cennet Avcil ile görünen Meltem, iki yıl önce kendilerini terk eden babasına kırgın olduğunu söyleyip, ekledi: "Bunları hatıra defterime yazdım."

5 metrekare odada sınır dışı bekliyorlar

SIRRIBERK ARSLAN
İngiltere'de bir sivil toplum örgütünün yönettiği merkezde annesiyle gözlem altında tutulan Meltem, "Eğitimime devam edip, çocuk doktoru olmak istiyorum" dedi..
Türkiye'den 6 yıl önce kaçak yollarla İngiltere'ye giden ve iltica talepleri reddedilince sınır dışı edilmek istenmeleri kriz yaratan 14 yaşındaki K.Maraşlı Meltem ile annesi Cennet Avcil'i SABAH, İngiltere'de gözlem altında tutuldukları merkezde buldu. 2001'de kaçtıkları Almanya'nın iltica başvurusunu reddetmesi üzerine Tir kasasında kişi başı 2 bin Euro vererek İngiltere'ye kaçan Meltem ve anne babasının bu ülkeye iltica isteği ise 2005'te reddedildi. Meltem'in babası Yusuf Avcil yakalanma korkusuyla iki yıl önce kaçtı. İngiliz Göçmenlik Bürosu yetkilileri, ülkede kalan Meltem ve annesinin Almanya'ya gönderilmelerine karar verdi. İçişleri Bakanlığı, pilotun, sağlık ve güvenlik gerekçesiyle bunu reddetmesi üzerine 25 bin sterline özel uçak kiraladı. Uçağın koltuğuna kelepçelenen anne-kız direnirken, insan hakları örgütlerinin de baskısı üzerine uçak kalkamadı. Doktor, "Meltem'in sağlığı iyi değil" deyince karara ara verildi.

'UMUTLA BEKLİYORUM'
Meltem ve annesi Cennet Avcil'i, SABAH, yerleştirildikleri bir sivil toplum örgütü tarafından yönetilen merkezde buldu. Kaldıkları 5 metrekare büyüklüğündeki odalarını SABAH'a açan Meltem, duygularını, umutlarını ve endişelerini anlattı. Annesi ile birlikte İngiltere'de kalmak için avukatları aracılığıyla verdikleri yasal mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Meltem Avcil, "Geçici de olsa sınır dışı edilmeyişimize çok sevindim. Umutla oturma izni verilmesini bekliyorum. Türkiye'ye veya Almanya'ya dönmek istemiyorum. Burası benim evim, arkadaşlarım, okulum her şeyim burada. Umarım her şey düzelir" dedi. Yarım kalan eğitimine devam etmek isteyen Meltem, "Tek hayalim vardı. Okuyup çocuk doktoru olmak. Hedefime adım adım ilerliyordum, ama şimdi beni o hedefime götürecek okuluma 4 aydır gidemiyorum" şeklinde konuştu.

'BABAMA DİYECEKLERİM VAR'
Oturum istekleri reddedilince babası Yusuf Avcil'in yakalanma endişesiyle kendilerini terk ettiğini belirten Meltem, şunları söyledi: "2 yıldır babamı görmüyorum, görüşemiyoruz. Bizi hiç arayıp sormuyor. Ama, babamla karşılaştığım gün ona söyleyeceğim çok şeyim olacak. İşte bunları hatıra defterime yazıyorum. Yaşadığım herşeyi, duygu ve düşüncelerimi kaleme alıyorum." Anne Cennet Avcil ise, "Şimdi bu küçücük odada ne hayal kurabiliyor, ne umutlarımı besleyebiliyorum. Sadece geçmişi düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Haberin fotoğrafları