kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kaçırılan askerlere 6 suçtan dava açıldı

Ercan DEMİRCİ SABAH
Dağlıca'da kaçırılan, serbest bırakıldıktan sonra tutuklanan erlerden Mardinli Ramazan Yüce için ömür boyu, diğerleri için de 23 yıla kadar hapis istendi..
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesinde 21 Ekim'de düzenlenen hain saldırıdan sonra kaçırılan ve Kuzey Irak'ta serbest bırakılan 8 asker hakkında Van Askeri Savcılığı'nın hazırladığı iddianame tamamlandı. Askeri Savcı Hâkim Yarbay Hakan İleri'nin hazırladığı 19 sayfalık iddianamede, yaklaşık 2 aydır tutuklu bulunan askerler hakkında; Roj TV'de yaptıkları konuşmalardan, çatışmadan önce aralarında yaptıkları sohbetlere kadar birçok konuda ceza istendi. Erlerden Mardinli Ramazan Yüce TCK'nın 302/1 maddesi başta olmak üzere 6 ayrı suçlamayla ömür boyu hapis, diğer askerler de farklı suçlamalarla 23 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

"BEN PKK'LIYIM" DEDİ İDDİASI
Savcı İleri, Yüce'nin askerdeyken arkadaşlarına, "Bizim dağdaki kızlarımız daha güzel. Ben terhis olunca dağa çıkacağım. Bizim sivilde işimiz dağlarda gezmekti. Ben PKK'lıyım" dediğini iddia etti. Ayrıca, olay sırasında kaybolduğu belirtilen Yüce'nin HK-33 piyade tüfeğinin zararı olan bin 208 YTL'nin de Yüce'den tahsil edilmesi talep edildi. Erler İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, Fuat Başoda, İlhami Demir, Fatih Atakul ve Mehmet Şenkul "Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar"; Uzman Çavuş Halis Çağan ise "Memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar ve zincirleme olarak basın ve yayın yolu ile bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından yargılanacak. Savcı İleri iddianamesinde ayrıca, "Askerlerin görevi gereği hamili olduğu silahtan tamamıyla istifade ederek, gerektiğinde canını verme pahasına da olsa ateşle karşılık vermesi gerekirken ve amirlerince mevzilerini terk etmeyeceği, ateşe ateşle karşılık vereceği hususunda verilen şifahi emirlere rağmen bu görevini yerine getirmediği anlaşılmaktadır" dedi. Askerlerin yargılanmasına 1 Şubat'ta başlanacak. Öte yandan iddianamenin tamamlanmasıyla dosya üzerindeki gizlilik kararı da kaldırıldı.