kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hilmi Güler

Türkiye'de elektrik AB'den yarı yarıya ucuz

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Enerji Bakanı Hilmi Güler, ilginç bir örnekle Türkiye'de elektriğin ucuz olduğunu savundu: "Eskiden pazarcı esnafı kış günü limon sandıklarını kırıp yakardı. Şimdi, elektrikli ısıtıcılar kullanılıyor"..
1 Ocak'ta yürürlüğe giren elektrik zammı sonrasında eleştiri oklarının yöneldiği Enerji Bakanı Hilmi Güler, SABAH'a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de elektriğin aslında ucuz olduğunu savunan Güler, "Son 5 yılda elektrik fiyatı reel olarak yüzde 3.5 arttı. Ben zammı seven bir bakan değilim. Zam yapmamak için son ana kadar dayandık" dedi. Güler, şu mesajları verdi:

* BİRİKİMLİ ZAM MI YAPILDI: Göreve geldiğimizden bu yana yani 62 ayda elektrik fiyatları reel bazda yüzde 3.5 arttı. Tükettiğimiz elektriğin yarısı ithal malı girdiyle, doğalgazla üretiliyor. Ben, zammı seven bir bakan değilim. Başbakanımız da zam konusunda çok hassas. Bu yüzden son ana kadar dayandık. Bu dönemde yerli kaynakları harekete geçirdik. Paçal maliyeti düşürdük.

* FATURA YİNE MİLLETE ÇIKACAKTI: Elektrik zammının gerek zamanlama gerekse oran olarak yaratacağı sonuçları çok iyi analiz ettik. Bu konunun enflasyon hedefi hatta faizlerin düzeyiyle bile ilgisi var. Ancak zam yapmasaydık faturası yine milletten çıkacaktı. Bugün gelinen noktada ekonominin gereğini yerine getirdik.

* ENERJİ DİPLOMASİSİ: Enerjide Türkiye'nin çehresini değiştiriyoruz. Yenilenebilir Enerji Yasası, çok dinamik bir sektör yaratacak. Rüzgâr, jeo termal enerjinin önemi giderek artacak. Nükleer enerji de devreye girecek. Bu arada Azeri Gazı, Şahdeniz Projesi ile doğalgazda arz güvenliği pekiştirileceği gibi maliyetler de aşağıya çekilecek. Enerji diplomasisinin meyvelerini toplayacağımız bir döneme girdik.

* AB'DE ARTTI BİZDE DÜŞTÜ: 2003- 2007 dönemi dikkatlice değerlendirilirse elektrik fiyatı politikamız sayesinde sanayiye rekabet avantajı kazandırdığımız görülecektir. Nitekim sadece 2005-2007 yılları arasında 27 AB ülkesinde elektriğin ortalama fiyatı artış trendi gösterirken bizde yer yer düştü, genelde sabit kaldı. Aradaki marj, Türk sanayiinin girdi maliyetleri bakımından yararına oldu.

* PAZARDAN İLGİNÇ ÖRNEK: Eskiden pazarcı esnafı kış günü portakal, limon sandıklarını kırıp yakardı. Pazar yerlerinde kasalar yakılarak ısınılırdı. Şimdi, elektrikli ısıtıcılar kullanılıyor. Televizyonların prime time dilimlerindeki reklamlarda giderek artan sayıda elektrikli aletlerin tanıtımı yapılıyor.

* ELEKTRİK NİSPETEN UCUZ: Aslında, Türkiye'de elektrik ucuz. 27 AB ülkesi ile kıyaslanınca Türkiye, elektriğin ucuz olduğu ülkeler arasında. 27 AB üyesi içinde elektriğin Türkiye'den daha ucuz olduğu 5 ülke var. AB'de, 2007 yılında elektrik fiyatı ortalaması 15 Euro sent civarında. Türkiye'de ise geçen yıl itibariyle 8.5 Euro sent.
Haberin fotoğrafları