kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İtalya AB arasında çöp krizi patladı...

YASEMİN TAŞKIN
YASEMİN TAŞKIN
İtalya'nın Napoli kentindeki çöpler siyasi krize neden oldu. AB, çöplerin imhası için verilen paranın çarçur edilmesine tepki gösterdi..
İtalya'nın güneyindeki Campania bölgesi ve bölgenin başkenti Napoli'de yaşanan çöp krizi dün isyan bayraklarını açan halkı sokaklara çıkardı. 14 yıldan bu yana büyük bir çöp sorunun yaşandığı şehirde 21 Aralık'tan beri kriz daha da büyüdü. Çöp arıtma tesisi açılmadığı için yıllardır sorunları geçici çözümlerle gidermeye çalışan şehirde son olarak çöp toplayıcıları büyük bir merkez olmadığını söyleyerek çöp toplama işlemini askıya aldı. Yol kenarlarında kilometrelerce uzanan çöplerden kurtulmak için bir yardım göremeyen halk çöpleri yakmaya başladı.

500 TON ÇÖP VAR
Sadece şehir merkezinde 500 tonu bulan çöplerden kurtulmak için Başbakan Romano Prodi'nin de çevre ve sağlık nedenleriyle kapatılmış olan Pianura'daki eski çöp arıtma tesisinin açılmasını önermesi bardağı taşıran son damla oldu. Öfkeli halk olayı protesto etmek için sokaklar çıktı... Protestocular şehrin ve bölgenin yöneticilerinin kuklalarını ağaçlara astı. 5 tane otobüsü de ateşe verdi. Çöp arıtma tesisinin girişini tutan 100 kişi polis tarafından uzaklaştırıldı.

İHLAL İŞLEMİ BAŞLADI
Avrupa Birliği (AB), bir açıklama yaparak Campania bölgesindeki gelişmeleri yakından izlediğini ödeneklerin çarçur edilmesi nedeniyle ve İtalya'ya karşı yaptırım uygulanabileceğini açıkladı. Haziran ayında da AB, çöp arıtma konusunda AB kurallarını takip etmediği için, İtalya hakkında ihlal işlemi başlatmıştı. Brüksel'in İtalya'ya ağır bir ceza kesmesi ya da bazı finansal programları iptal etmesi bekleniyor.
Haberin fotoğrafları